Açık Rahim Ameliyatı Nedir?
Açık rahim ameliyatı genel anlamda rahmin çıkarılıp alınmasına yönelik yapılan cerrahi bir operasyondur. Bazı hastalık durumlarında insanların çeşitli sorunlarından kurtulması için bu ameliyata gereksinim olmaktadır.
Bu kapsamda özellikle bir kanser riskinin bulunması ihtimali ön plana çıkarsa, bu ameliyatın yapılması mutlaka zorunlu bir hale gelebilir. Bunun yanı sıra yine rahim bölümünde oluşan miyomlar veya birtakım sarkma durumlarının meydana gelmesi halinde de, açık rahim ameliyatı uzman kişilerce yapılabilmektedir.
Bu ameliyat işlemi diğer adıyla Histerektomi olarak da bilinmektedir. Alanında uzman bir hekim tarafından yapılan bu ameliyatlar ortalama olarak 1 veya 2 saatlik bir zaman diliminde gerçekleşebiliyor. Açık rahim ameliyatı sadece rahmin çıkarılması üzerine yapılan bir işlemdir.
Açık Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Histerektomi yani rahim alınması işlemi ameliyat yöntemi doktor tarafından belirlenir. Doktorun uygun bulması halinde laparoskopik yöntem ile açık ya da kapalı olarak ameliyat gerçekleştirilir.
Hastanın sağlık durumu ve rahim büyüklüğüne bağlı olarak ameliyat yöntemi değişebilir. Kapalı laparoskopi histerektomi ameliyatına göre daha ağrılı ve uzun bir işlem sürecidir. Kapalı ameliyata göre iyileşme, taburcu ve gündelik yaşama dönme süreci biraz uzun sürebilmektedir.
Sağlığınız için hangi yöntemin sizin için uygun olduğuna doktorunuz karar vermektedir. Estetik, günlük yaşama hızlı dönme isteği, yoğun iş hayatı sebebi ile doktorunuza danışarak kapalı yöntemi tercih etmeniz mümkün. Açık ameliyat işlemi 1-1,5 saat arasında sürüyor.
Açık Rahim Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Açık rahim ameliyatı sonrasında, mutlaka oluşabilecek gizli kanser varlığını engellemek amacıyla smear yöntemi kullanılarak tarama yapılmalıdır.
Anormal bir durum olması halinde direkt olarak tedavi edilmelidir. Öncelikle tam ve detaylı olarak bir jinekolojik bir muayeneden geçilmelidir. Fiziksel olarak hasta kişiler 4 saat sonunda ayağa kalkarak gezebilir. Hatta ağızdan beslenme gerçekleşebilir ve ardından da mesaneden çıkarılabilir. Bu noktada ağrılar dayanılmayacak noktada olabilir.
Bu yüzden ağrı kesici ve bulantı önleyici ilaçlar içilebilir. Açık rahim ameliyatı uzun sürmesinden dolayı, minimum iki ila üç gün içerisinde taburcu olunabilir. Ayrıca ameliyat sonrasında kontrollerin kesinlikle yapılması zorunlu olmakla birlikte haftada ya da on günde bir mutlaka kontrol ettirilmelidir.
Açık Rahim Ameliyatı Tercih Etme Nedenleri
Rahim ameliyatlarında sıklıkla tercih edilen kapalı ve açık yöntem ameliyatlar bulunur. Bu konuda açık rahim ameliyatı tercih edilmesinin genelde nedenleri arasında tedavi ve hastalık ilişkisi yatar.
Ek olarak da açık rahim ameliyatı yapılmasına neden olacak bir yapının oluşup oluşmadığına bakılır. Rahmin alınması için genelde daha kolay bir yöntem olmasından dolayı açık rahim ameliyatı tercih edilir. Bir başka neden ise miyom yapılarının temizlenmesidir.
Bu yapılar rahimi saran ve ameliyatı zorlaştıran bir konumda olduğunda açık ameliyat daha çok başarılı sonuç alınmasına ön ayak olur. Bu değerlendirmenin genelde doktor ve hastanın genel şikayet öyküsüne dayanan bir süreç sonucunda gelinmelidir.
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en çok görülen önemli rahatsızlıkların başında gelmektedir. Çok hızlı gelişen bu kanser türü, erken teşhis edildiğinde tedavi imkanı da artmaktadır. Kolposkopi, rahim ağzı kanserini erken safhalarda tespit etmeye yarayan tıbbi bir cihazdır. Bu cihaz ile sadece rahim ağzı değil, aynı zamanda vajina bile detaylı incelenebilmektedir. Işıklı bir büyütece benzeyen kolposkopi cihazı, göze nazaran 40 kata yakın büyütme özelliğine sahiptir. Kolposkopi ile yapılan incelemede, doktorlar gerek gördükleri anda, daha hassas bir biyopsi de yapabilmektedir. Kolposkopi, özellikle rahim ağzı kanserlerin ve kanser olmaya müsait dokuların tespit ve incelemesinde kullanılmaktadır. Koloskopi aynı zamanda, hamilelikte ve kısırlık tedavilerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Rahim ameliyatlarında ameliyatın nedenine göre operasyon süresi değişir. Ama ortalama olarak bu ameliyat 2 veya 4 saat civarında sürmektedir. Kanser sebebi ile bir operasyon gerçekleşiyorsa bu zaman dilimi daha da fazlalaşabilir.
Rahim bazı sebeplere bağlı olarak alınması gerekir. Bu sebepler arasında neler bulunur?
Bunların yanında üreme organında meydana gelen kanser sebebi ilerde bu rahim alma işlemi yapılır.
Ameliyat sebebine göre riskler değişir. Büyük damar yaralanması, üreter ve mesane yaralanması çok nadir de görülse bir risk olabilir.