Kapalı Rahim Ameliyatı (Laparoskopik)

Kapalı Rahim Operasyonu

Tüm rahim problemlerinde açık ameliyat tercih edilmeyebilir. Kanama gibi soruna sebep olmayan, rahim yapısındaki iç duvarın etkilenmediği, miyom ve yumurtalık kistlerinden büyümenin gerçekleşmediği durumlarda kapalı laparoskopik histerektomi ameliyatı yapılır.

Bu ameliyatta herhangi bir cerrahi müdahale söz konusu değildir. Estetik görünüm, hızlı iyileşme süreci ve diğer bazı sebeplerden dolayı tercih edilen kapalı rahim operasyonu hızlı iyileşme süreci göz önünde bulundurulduğunda 1-1,5 saat gibi bir ameliyat süreci sonucu hasta taburcu edilebilmektedir.

Operasyon sonrası 40 gün deniz, havuz gibi alanlardan uzak durmalı ve 2 gün süresince banyo yapılmamalıdır. Dikişler 10 günlük süre zarfında kendiliğinden yok olmaktadır ve hasta hızlı bir süreçte iyileşmektedir.

Kapalı Laparoskopik Histerektomi Operasyonu Nedir?

Histerektomi Rahmin alınması ameliyatına verilen isimdir. Laparoskopi tekniği ile yapılır, estetiksel kaygılardan ve iyileşme sürecinin hızından dolayı tercih edilir. 1-1.5 saat arasında tamamlanan ameliyat sonrası hasta, gelişen bir sorun olmazsa ertesi gün taburcu edilebilir.

Hastanın kasık ve göbek deliği çevresine atılan küçük kesiler sonrası batına bir kamera gönderilir ve rahim alınır. Eğer kist, yumurtalıklar ya da tüplerin alınması söz konusuysa bu işlemler aynı ameliyatta da yapılabilir.

Kapalı laparoskopik histerektomi ameliyatı sonrası, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İki gün banyo yapılmamalı, ilaçlar doktorun belirttiği şekilde kullanılmalıdır. Dikişler 10 gün içinde kendiliğinden kaybolur. Birkaç gün lekelenmeler görülebilir. Ancak 2 haftadan fazla ve yoğun süren kanamalar veya ağrılarda doktora gidilmelidir.

Kapal%C4%B1-Laparoskopik-Histerektomi-696x471

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Rahmin alınması durumu kesinleştikten hemen sonra, testler ve tahliller doğrultusunda ameliyat planlanır. Hasta için genel anestezi uygulanmasına dair herhangi bir sıkıntısı bulunmuyorsa hastaya genel anestezi uygulanır.

Uykuya dalmış olan hastanın göbek deliği ve kasık bölgesi çevresine yaklaşık olarak 1 cm’lik olacak şekilde küçük kesiler atılır. Daha sonra da batına kamera gönderilir. Karna ve kasık bölgesine yerleştirilmiş olan cihazlar yardımıyla rahim alınır.

Ardından da vajenden dışarıya çıkartılır. Yumurtalık kistlerinin, tüplerin ya da yumurtalıkların alınması da planlanıyorsa; bu işlemler de ameliyat sırasında gerçekleştirilebilir.

Kesilerin küçük olması sebebiyle de ağrı çok az olacak ve hastanın iyileşmesi de açık ameliyata göre daha kısa sürecektir.

Kapalı Rahim Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kanama yapmayan ve rahim iç duvarını zedelemeyen ameliyatlar kapalı rahim ameliyatı olarak adlandırılmaktadır.

Kapalı rahim ameliyatlarında hastanın genel anestezi alması için bir sorun yok ise ve anestezi şartlarını karşılıyor ise kısa sürede anestezi işlemleri tamamlanarak operasyona başlanır. Operasyon süreci aslında tüm kapalı rahim ameliyatlarında ortalama olarak aynıdır.

İşlemin uzman bir kadın doğum hekimi tarafından yapılması şartı ile kapalı rahim ameliyatı 1-2 saat süresinde tamamlanmaktadır. Bu süre operasyonun çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Örneğin bir takım kistlerin yok edilmesi gereken bir ameliyat süre süreç daha da kısalırken rahimin alınması gibi durumların söz konusu ameliyatlarda süre daha da uzayabilir.

Total Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı Sonrası Neler Yapılır?

Laparoskopik histerektomi ameliyatından hemen sonra doktor tarafından yapmanız veya yapmamanız gereken şeyler belirtilecektir.

Bu sebeple de histerektomi ameliyatı sonrasında dikkatli olunması gereken detaylar şu şekildedir:

  • Kapalı rahim ameliyatından hemen sonra banyo yapılmak istenirse bunun için 2 gün beklenilmesi lazımdır. 40 günlük süre içinde de denize, havuza, küvete girilmesi tavsiye edilmez.
  • Bazı dikişler ameliyattan 10 gün sonra kendiliğinden erir. Bu yüzden dikişler için kontrole gitmeniz gerekmez.
  • Antibiyotik, ağrı kesici ve demir preparatı söylenilen şekilde kullanılmalı ve asla aksatılmamalıdır.
  • 1-2 hafta boyunca da lekelenmelerin görülmesi doğaldır. Fakat yoğun kanamalar veya ağrılı kanamalar meydana geldiğinde kesinlikle doktora gidilmelidir.

kapali-rahim-ameliyati-646x323

Kapalı Rahim Ameliyatı İyileşme Süresi

Rahim alma ameliyatları kapalı ve açık olarak yapılabilmektedir. En çok kullanılan yöntem ise kapalı ameliyat yöntemidir. Rahim alma ameliyatında iyileşme süresi ortalama olarak 4 haftadan 6 haftaya kadar sürebilir.

Rahim Ameliyatı Sonrası Beslenme Önemli Midir ?

Rahim ameliyatı sormasında dengeli beslenme önemlidir. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken beslenme şekli vardır.

  • Bol sebze, protein ve meyve tüketmek
  • Gaz yapan gıdalardan ameliyatın ilk günleri kaçınmak
  • Lifli gıdaları tüketmek
  • Günde 10 bardak kadar su içmek

Bunlar rahim ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken beslenme önerileridir.

Rahim Alındıktan Sonra Ne Olur ?

Rahim alındıktan sonra çocuk olmaz ve adet görülmez. Fakat cinsel hayatta herhangi bir değişiklik olmaz.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
İlgi Alanlarımız
TÜM BÖLÜMLER
Randevu ve İletişim Formu
bu yolculuğa birlikte çıkalım
HASTA ÖYKÜLERİ
TÜM HASTA ÖYKÜLERİ
YUKARI ÇIK
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024