Rahim kanseri belirtileri birçok kadın tarafından merak edilir. Çünkü kadınlarda en fazla karşılaşılan kanser türlerinden biridir. Bu kanser türleri, rahim ağzı kanseri (Serviks Kanseri) ve endometrium kanseri olmak üzere ikiye ayrılır. Endometrium tabakası yumurtlama döneminde kalınlaşır. Kalınlaşma sürecinde endometrium hücreleri kontrolsüz biçimde çoğalarak tümör oluşumu gerçekleşebilir. Kötü huylu tümörlerin çoğalması, endometrium kanserine neden olur.

Bir diğer kanser, serviks yani rahim ağzı kanseridir. Bu kansere rahim ağzına temas eden Human Papilloma Virüsü (HPV) neden olur. Hücrelerin yapısını bozan virüs, kanser oluşumunu etkiler.

Rahim kanseri, erken dönemde hiçbir belirti göstermez. Aynı zamanda risk faktörü yüksek olmayan kadınlarda tespit edilmesi için bir tarama yöntemi yoktur. Ancak düzenli kontroller ve bazı belirtiler sayesinde fark edilebilir. Bu yazımızda tüm kadınların merak ettiği rahim kanseri belirtileri konusundan bahsedeceğiz.

Vajinadaki Kanamalar

Rahim kanseri belirtileri arasında en sık karşılaşılan vajinal kanamalardır. Regl kanamaları, 21-35 günlük aralıklarda gerçekleşen döngü doğal kabul edilir. Aynı zamanda regli süresi 2-7 gün arasında sürebilir. Ancak bu aralıklarda ve belirtilen süreden daha uzun olması, bir hastalığın habercisidir. Regl döneminden bağımsız şekilde ilerleyen bu kanamalar, yumurtlama problemlerinin nedenidir. Bu yüzden anormal kanamalara, renginden kokusuna kadar birçok konuda dikkat etmek gerekir.

Menopoz Sonrası Kanama

Rahim kanseri tanısı konan kadınların neredeyse %90’ı menopoz döneminden sonra kanama görmüştür. Rahim kanserinin en önemli belirtilerinden biridir. Genellikle kadınlar 45-55 yaşları arasında menopoza girer ve artık adet görmezler. Dönemden sonra yoğunluğu ne olursa olsun kanama, ciddiye alınmalıdır ve mutlaka doktora gidilmelidir. Çünkü menopozdan sonra görülen kanamalar, kanserin yanı sıra daha farklı hastalıkların da habercisi olabilir.

Anormal Akıntılar

Vajinanın ve üreme sisteminin korunması için rahim ağzından salgılanan sıvıya vajinal akıntı denir. Aslında her kadında görülen doğal bir durumdur. Ancak akıntının görünümü, rahim ve vajina sağlığı açısından önemlidir. Çünkü rengi ve kıvamına bağlı olarak çeşitli hastalıkların belirtisidir. Vajinal akıntının çeşitleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

·         Beyaz akıntı

·         Berrak ve akışkan akıntı

·         Berrak, mukus benzeri akıntı

·         Kahverengi ve kanlı akıntı

·         Sarı ve yeşil renkli akıntı

Rahim ağzı kanserinde bu akıntılar, rahatsız edici kokuya sahip olabilir. Aynı zamanda kanlı, kahverengi akıntılar meydana gelebilir.

Pelvik Ağrıları

Pelvik bölgesinde rahim, vajina, yumurtalıklar, alt idrar yolları ve kalın bağırsağın alt bölümü vardır. Bu nedenle pelvikteki ağrılar, herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir.  Rahim kanseri belirtileri içinde pelvik ağrıları da vardır ancak bunun yanında farklı şikayetlerle birlikte değerlendirilir. Aynı zamanda rahim kanserinden dolayı pelvik ağrısı, çok şiddetlidir.

Regli Arası Kanama

Düzenli biçimde regli kanaması normaldir ve üreme sisteminin sağlıklı biçimde çalıştığını gösterir. Her kadında regli, farklı yoğunlukta ve miktarda görülür. Ancak beklenmeyen ve regl dışında görülen kanamalar, olası sağlık sorunlarının habercisidir. Rahim kanseri durumunda regli dönemi dışında kanama görülme durumu vardır.

Cinsel İlişki Sırasında Ağrı

Cinsel ilişki sırasında kadının vajina, derin kasık veya pelvik bölgesinde ağrı yaşaması rahim kanseri belirtileri arasında yer alır. Sadece kanser değil, bu ağrılar daha farklı sorunların da habercisi niteliğindedir. Bu nedenle mutlaka araştırılmalı ve nedeni öğrenilmelidir.

Sizin için hazırladığımız bu içerikte rahim kanseri belirtileri hakkında bilgi verdik. Ancak bu belirtilerin daha farklı hastalıklardan dolayı da gerçekleşebileceğini unutmamalısınız. Yukarıda sıraladığımız durumlar, anormaldir. Yaşandığı andan itibaren beklemeden bir kadın doğum uzmanına gitmelisiniz. Muayeneler sonucunda ne olduğu ortaya çıkar. Sağlığınıza kavuşmanız için gerekli tedaviler gerçekleşir.

 

 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024