Rahim Sarkması Nedir ?

Rahim, bebeğin anne karnına tutunduğu ve burada yaşamını devam ettirmesini sağlayan bir yapıdır. Fazla kilo, vajinal doğumlar gibi birçok unsur bu organın yapısını ve şeklini bozabilmektedir. Uterus adı verilen bu yapı vajinadan aşağı kayar ve dışarıya doğru bir sarkma meydana getirir. Bu durum her yaşta, bazı nedenlerden dolayı oluşabilir ve rahim sarkması olarak adlandırılır.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir ?

Genellikle orta ve ağır seyreden rahim sarkmalarında belirti ve bulgular görülmektedir. Kişide pelvik bölgede ağrı ile karakterizedir. Vajinadan çıkan ve gözle görülebilen doku fiziksel belirtilerindendir. Bu kişilerde idrar kaçırma ve bağırsak hareketlerinde bozulmalar görülebilmektedir. Bel ve sırt bölgesinde ağrılar ve kramplar rahim sarkmasını düşündüren etkenlerdir. Eğer vajina bölgesinde gevşeklik, kanama ve akıntı artışı mevcutsa rahim sarkmalarından şüphelenilebilmektedir. Belirtileri arasında cinsel ilişki sırasında zorlanma ve ağrı da yer almaktadır.

rahim-sarkmasi-nasil-tedavi-edilir-887x525

Rahim Sarkması Neden Olur ?

Rahim sarkmalarının birden fazla nedeni mevcuttur. Bu nedenlerden biri gebelik sırasında meydana gelen zorlanmalar ve travmatik hareketlerdir. Bebeğin doğum kilosu da sarkmaları neden olan etmenler arasındadır. Fazla kilolu bebek doğurmak pelvik kaslarının zayıflamasına ve sarkmasına neden olur. Sağlıksız beslenmenin bir sonucu olan fazla kilo ve buna bağlı oluşacak hastalıklarda nedenleri arasında yerini almaktadır. Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu kabızlık problemi ile karşı karşıya kalınabilir. Kabızlık sırasında fazla ıkınma ve zorlanma gibi durumlar sarkmalara yol açabilir.

Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Rahim sarkmaları tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi son derece olumsuz etkilenir. Rahat oturamaz ve cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı hissi duyar. İdrar kaçırma gibi problemler yaşanır. Kişide ülser gibi birçok sağlık problemine sebebiyet verebilir.

rahim-sarkmasi-nedir-688x307

Rahim Sarkması Tanısı Nasıl Koyulur ?

Tanının konulması için öncelikle uzman bir hekime başvurmak gerekir. Tani için ayrıntılı testler yapmaya gerek yoktur. Fiziksel olarak hastanın pelvik kasları gözle değerlendirilir. Sonra elle pelvik muayene yapılır. Uterusta meydana gelen sarkmanın ciddiyeti ve büyüklüğü değerlendirilir. Muayene sırasında hastadan kaslarını kasması istenir ve buna göre bir değerlendirme yapılır ve tanı konulur.

Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir ?

Rahim sarkmaları eğer ufak çaplıysa ve kişiyi rahatsız etmiyorsa tedaviye gerek duyulmayabilir. Kabızlık gibi problemleri mevcutsa kabızlık giderici bir tedavi uygulanır. Kegel adı verilen ve bu sarmaların önüne geçen egzersizler hastaya önerilir. Sarkmalar ileri bir seviyede ise genellikle hastaya uygun tedaviler planlanır. Bunlardan biri vajinal pesser adı verilen tedavidir. Bu aparat sayesinde rahimin aşağı doğru kayması engelleniyor. Bazı durumlarda tedavi için ameliyat gerekebilir.

Rahim Sarkmasında Rahimi Almak İçin Tedavi Yeterli Midir ?

Problem kişiyi rahatsız edecek kadar ileri seviyeye ulaşmış ise ameliyat ile rahimin alınması gerekir. Cerrahi operasyonla rahimi almak tedavi için ve problemin önüne geçmek için yeterli olabilmektedir. Tedavi sonrası da doktorun önerilerine uymak gerekir.

rahim-sarkmasi-nedenleri-1024x464

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
İlgi Alanlarımız
TÜM BÖLÜMLER
Randevu ve İletişim Formu
bu yolculuğa birlikte çıkalım
HASTA ÖYKÜLERİ
TÜM HASTA ÖYKÜLERİ
YUKARI ÇIK
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024