Her kadında doğuştan var olan rahim, doğum yapana kadar 5-6 cm uzunluğundadır. Doğum sonrasında ise 6-7 cm kadardır. Vücutta sınırlı harekete sahip olan rahim, ileri yaş, fazla doğum gibi bazı nedenlerden dolayı aşağıya doğru kayar. Bu durum, tıpta rahim sarkması olarak bilinir. Peki, rahim sarkması nedir? İçeriğimizde konuyla alakalı detaylı bilgi alabilirsiniz.
Rahim, kadın üre organlarından biridir. Sınırlı harekete sahiptir ve bağ dokuları, pelvik kasları sayesinde bulunduğu bölgede asılı şekildedir. Rahim sarkması, rahmin normal koşullarda bulunduğu yerden aşağıya doğru sarkmaya başlamasıdır. Birçok farklı neden bu problemin yaşanmasına neden olur.
Çoğul gebelik, yaşlılık, normal doğum gibi durumlar, rahim sarkmasının sebepleri arasındadır. Pelvik kasları, bu durumlardan dolayı pelvik kasları ve bağ dokularının zayıflaması söz konusudur. Yer çekiminin de etkisiyle vajinanın içine doğru rahim sarkar. Rahim bazen vajinanın dışından görülebilir. Hayatı olumsuz yönde etkilediği için bu rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Peki, rahim sarkması belirtileri nasıl anlaşılır? İçeriğimize bu soruyla devam edelim.
Kadın üreme organlarından biri olan rahmin sarkması durumunda ağrı yaşanabilir. Bu ağrının şiddeti ise kişiden kişiye göre değişir. Hafif düzeyde olabileceği gibi hayat kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir. Bazı hastalarda gün içerisinde başlayan hafif ağrı, zamanla bel ağrısına dönüşebilir. Bunlar dışında rahim sarkması belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
· İdrar kaçırma veya yapamama
· Bağırsak problemleri
· Belin alt bölgesinde ağrı
· Vajinal kanamalar
· Akıntı problemi
· Cinsel ilişki esnasında ağrı
Yukarıdakiler dışında bu problemi yaşayan kadınlar, vajina bölgesinden bir nesne çıkacakmış gibi hisseder. Aynı zamanda seviyesine göre dokunun çıkması gibi bir durum da söz konusudur.
Rahim sarkması, aşağıya inme durumuna bağlı olarak 4 aşamada derecelendirilir. Hangi aşamada olduğuna göre belirli tedaviler uygulanır. Tedavinin planlamasından önce tanı koyulması gerekir. Bunun için MRI görüntüleme alınır. Daha sonrasında yapılan muayene sonucu, sorunun derecesi ortaya çıkar. Öyleyse, sonucuna göre “Rahim sarkması tedavisi nedir?” sorusuna yanıt verelim.
Tedavi süreci kadının yaşı, genel sağlık durumu, doğum yapmak isteyip istememesine ve hastalığın seviyesine göre değişir. Genel olarak bu hastalık için tedaviler, aşağıdaki başlıklardaki gibi açıklanabilir.
Pesser, rahim sarkması yaşandığında vajinaya yerleştirilir. Silikondan yapılan bu cihaz, rahmi destekler ve yukarıda tutar. Genellikle ileride doğum yapmayı isteyen kadınlar için uygulanır. Ameliyat yerine bu tedavi, rahminin alınmasını istemeyen hastalar için de uygundur.
Fizyoterapi, rahim sarkması sorunu için ameliyatsız bir diğer tedavi yöntemidir. Pelvik taban kasın geliştirilmesi, iyileşme sürecinde önemlidir.
Pelvik kaslarının ve rahmi destekleyen dokunun zayıflamasına engel olur. Ancak safra kesesi ve kan pıhtılaşması gibi yan etkileri olduğunu söylememiz gerekir.
Sarkmanın ileri derece olması durumunda cerrahi işlemler sıklıkla tercih edilir. Tedavi için cerrahi işlem gerekiyorsa hasta tüm detaylar konusunda en ince ayrıntısına kadar bilgilendirilmelidir. Genellikle orta-şiddetli vakalarda ameliyat gerekir. Rahmin alınması istenmiyorsa küçük bir kesi atılır ve cihazla karın içindeki bağlar bulunur. Ardından bu bağlar yukarıya doğru çekilir. Ancak tedavinin başarı şansı tartışmalıdır ve tekrara gerek duyulabilir.
Tekrar doğum yapmayı düşünmeyen kadınlar için rahmin alınması söz konusudur. Rahim alındıktan sonra vajinanın ön ve arka duvarları kesilerek daraltılır. Aynı zamanda üreme çağındaki kadınlar için farklı yöntemler de uygulanır. Örneğin, vajinanın daraltılmasıyla görünen semptomlar azaltılabilir.