“Riskli gebelik” tabiri; sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik ve doğum için, annenin normal bir hamilelik sürecinden daha fazla kontrole ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Anne adayının kronik bir hastalığı ya da riskli kategorisine sokabilecek başka koşullar olması durumunda, gebelik genellikle riskliolarak adlandırılmaktadır.
Hamileliğe normal başlamak ve sizi riskli kategorisine sokan koşulların sonradan gelişmesi de mümkündür. Hamileliğinizin riskli olmasına neden olan şey ne olursa olsun; hamilelik, doğum ve doğumdan sonraki süreçte, hem siz hem de bebeğinizle ilgili sorunların devam etmesi olasıdır. Bu problemler; hem anne adayı hem de bebek için önemsiz de olabilir ancak bazen hayati tehlike bile oluşturabilir.
Annenin yaşı, yaşam tarzı alışkanlıkları ya da hamilelikten önce ya da hamilelik sırasında ortaya çıkan sağlık sorunları gibi bazı faktörler, gebeliği riskli hale getirebilir. Bu bölümde, gebelik sırasında risk taşıyan durumlar açıklanmıştır:
Yüksek tansiyon hem anne hem de bebek için riskli olsa da, tansiyonu fazla yüksek olmayan ya da başka hiçbir hastalığı olmayan kadınlarda, hamilelik ve doğum sağlıklı bir şekilde gerçekleşir. Buna ek olarak, tansiyonun yüksek olması, anne adayında böbrek hastalığına neden olabilir ve bebek için de bazı riskler taşımaktadır.
Üreme çağındaki kadınlar arasında oldukça yaygın bir durum olan Polikistik Over Sendromu, gebelik için risk taşıyan durumlardan biridir. Bu durum; kadınlarda düşük, gebelik diyabeti, ani ölüm gibi riskleri arttırmaktadır.
Bir kadın hamile kaldığında şeker hastası olması durumunda; gebeliği riskli grupta demektir ve kan şekerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve doğru yönetilmesi oldukça önemlidir. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında, kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmalar, bebekte doğum kusuru oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, şeker hastası olan anne adaylarının, hamilelik boyunca kan şekeri seviyelerini kontrol etmeleri gerekmektedir.
Böbrek hastalığı olan kadınlar da riskli gebelik grubunda yer almaktadır. Hastalığın hafif olması durumunda, hamilelik süreci genellikle sağlıklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bazı durumlarda; bebeklerde erken doğuma, bebeğin ağırlığının düşük olmasına ve ani ölümlere neden olabilir.
Bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, hamile bir kadın için hem hamilelik hem de doğumda bazı risklerin artmasına neden olabilir. Özellikle bebekte erken doğum ve ölü doğum gibi riskler artmaktadır. Bununla birlikte, bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da bebek için zararlı olabilir.
Riskli gebelik grubunda yer alan kadınlar, hamilelik sürecini sağlıklı bir gebeliğe göre daha dikkatli bir şekilde geçirmelidir. Peki, riskli gebelik yaşayan annelerin yapması gerekenler nelerdir?
Doktora yapılacak düzenli ziyaretler; hamileliğin daha sağlıklı geçmesi ve belirli komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olabilecek risk faktörlerinin belirlenmesini sağlar. Hamileliğin ilk üç aylık döneminde yapılacak doktor ziyaretleri oldukça önemlidir. Aşağıda, riskli olarak değerlendirilen bir hamilelik durumunda, annelerin yapması gerekenler listelenmiştir: