Gebelik yaklaşık olarak 40 hafta süren son derece önemli bir süreçtir. Doğumun başarılı olarak yapılması ve dünyaya sağlıklı bir bebeğin getirilebilmesi için mutlaka gebelik takiplerinin düzenli olarak yapılması, mümkün olduğunca planlı gebelik yaşanılması gerekir. 40 haftalık sürecin sonunda ya da doğumun başladığı anda doğum yöntemleri arasından karar verilmesi gerekir. Bilindiği üzere normal doğum ve sezaryenle doğum olmak üzere 2 farklı yöntem bulunmakta olup bu kararı vermesi gereken iki kişi doğumu yapacak olan kadın ve doğum eyleminin sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacak olan kadın doğum uzmanıdır.
Normal doğum adından da anlaşılacağı üzere doğum eyleminin normal yollardan gerçekleştiği doğum yöntemidir. Tüm şartların doğum için uygun olduğu tüm gebeliklerde aksi bir durum söz konusu olmadıkça mutlaka normal doğum tercih edilmelidir. Ancak normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda asla anne normal doğuma zorlanmamalı, ya da anne adayı normal doğum yapmak için ısrarda bulunmamalıdır.
Normal doğum, doğum eyleminin vajinal yoldan meydana geldiği operasyonlara verilen isimdir. Son yıllarda ülkemizde sezaryenle doğum oranlarının katlanarak artması nedeni ile Sağlık Bakanlığı anne adaylarının normal doğuma yönlendirilmesini sağlamak amacı ile çeşitli kampanyalar düzenlemekte, doktorları da bu yönde teşvik edecek yasal düzenlemeler yapmaktadır. Bunun nedeni sezaryenle doğumun müdahaleli bir doğum yöntemi olması ve sonrasında sınırlı sayıda çocuk sahibi olunmasının gerektiğidir. Suda doğum ve epidural doğum gibi pek çok yöntemle ağrısız normal doğum yapılması mümkün kılınmaktadır.
Karın bölgesine atılan bir kesinin aracılığı ile yapılan doğuma sezaryenle doğum adı verilmektedir. Sezaryenle doğum yapılan cerrahi bir müdahaledir ve zorunlu olmadığı müddetçe asla tercih edilmemelidir. Ancak bazı durumlarda da sezaryenle doğum yapılması zorunludur. Bu durumlar;
İlk doğumunu kendi elinde olmayan nedenlerle sezaryenle doğum olarak gerçekleştiren kadınlar ikinci gebeliklerinde normal doğum yapmayı tercih etmektedir. Sezaryenle doğum sonrası normal doğum yapılması için bazı kriterlerin taşınmazı zorunludur. Bu şartları taşıyan kişilerin ikinci doğumlarını normal doğum yöntemi ile yerine getirmeleri mümkündür. Sezaryen sonrası normal doğum yapmak için aranılan kriterlerden bazıları şunlardır;