Sezeryanla Doğumda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Normal doğumun herhangi bir sebepten dolayı gerçekleşememesi durumunda anne adayları sezaryen ile doğuma alınmaktadır.  Sezaryen doğum, annenin karın bölgesinde açılan bir kesik ile bebeğin ameliyat sonucunda dünyaya gelmesi işlemidir. Bu doğum oldukça kolay bir işlem sonucunda oluşmaktadır ve ameliyat bir saati geçmemektedir. Genellikle annelerin de tercih ettiği bir doğum yöntemidir. Sezaryen ile doğumda normal doğuma göre anneye iki kat narkoz verilmektedir. Bu şekilde anne hiçbir sızı ve ağrı duymadan ameliyatı başarı ile atlatacaktır.

Sezaryen Doğum Ne Zaman Yapılmalıdır?

hamile-dogum

Sezaryen ile doğum genellikle doktorların normal doğum gerçekleşmediği zaman tercih ettikleri bir durumdur. Normal doğum her zaman sezaryen göre daha sağlıklıdır. sezaryen ile doğum için hamileliğin 34. Haftası ve sonrası için uygulama gerçekleştirilebilir.  Bu süreden önce sezaryen doğum yapılması uygun değildir. Zamanından önce yapılan sezaryen doğumlar da bebeğin yaşama ihtimali çok düşüktür.

Sezaryen İle Doğumdan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Sezaryen ile doğum gerçekleştirildikten sonra annenin 8 ve 12 saat arasında yataktan kalkmadan dinlenmesi gerekmektedir. Bu şekilde anneler dinlendiklerin de herhangi bir rahatsızlık yaşamayacaklardır. Özellikle de gaz sancısı, damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklar önlenmiş olunacaktır. Doğumdan 6 saat kadar önce ise mutlaka sıvı besinler tüketilmelidir ve doğum sonrasında katı gıdalar tüketilmeye başlanacaktır. Hastada enfeksiyon oluşma riskine karşın sonda kullanımı önerilebilmektedir. Sezaryen ile doğumda dikkat edilmesi gerekenler olarak kişiler iyileşene kadar ani hareketlerden kaçınmalılardır.

baby

Sezaryen Sonrasında Bakım

Sezaryen sonrasında kişi mutlaka ağır işler yapmaktan kaçınmalıdır. Aerobik hareketler ve ani kalkışlarda bulunulmamalıdır. 1,5 ay boyunca kişiler kendilerini korumalılardır. Yürümek ise kişinin kan dolaşımını hızlandıracaktır ve annenin iyileşmesini kolaylaştıracaktır. Anneler hapşırırken, öksürürken mutlaka dikkat etmeli ve dikişlerinizin açılmaması için bir yastık yardımı ile hareket etmelisinizdir. Sezaryen sonrasında kadınlarda vajinal kanamalar gerçekleşebilmektedir. Bu gibi durumlarda ped kullanımı tavsiye edilmektedir. Kişiler doktor tavsiyesi olmadan tampon kullanmamalılardır. Sezaryen ile doğumda dikkat edilmesi gerekenler bu konulardır ve kişiler mutlaka bu hususlara dikkat etmelilerdir.

Sezaryen Sonrası Beslenme

Sezaryen sonrasında kişiler katı besinlerle beslenebilirler. Eğer kişilerin midesi hassas ise düşük kalorili ve olabildiğince yumuşak yiyecekler tüketilmelidir. Kişiler doktor tavsiyesi olmadan sıvı tüketimini abartmamalılardır. Çok fazla sıvı tüketiminde kanamalar artabilir bu da annenin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Kabızlık riskini önlemek için de lifli besinler tüketilmelidir.  Eğer annede kabızlık devam ediyor ise mutlaka doktor yardımı alınmalıdır.

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?

Sezaryen Sonrasında Oluşabilecek Acil Durumlar

Sezaryen sonrasında kişiler iyi dinlenmezse ya da gerekli hususlara uymazlarsa bazı enfeksiyonel durumlar ve rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Şiddetli solunum sorunu yaşanması, bilinç kaybının oluşması, aniden nefes darlığının oluşması, kanlı öksürük, karında meydana gelen kramplar, şiddetli ağrıların görünmesi gibi durumlarda kişiler hemen acile götürülmelidir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktor müdahalesi gerekecektir. Sezaryen ameliyatında iyileşme süreci normal doğuma göre daha uzun sürecektir ve kişiler bu iyileşme süresi boyunca sağlıklarına çok dikkat etmelilerdir. Sadece 40 gün yaraların iyileşmesi için geçmesi gereken süredir. Ayrıca anneler sezaryen sonrasında mutlaka hijyene önem vermelilerdir. Dikişler iyileşene kadar mutlaka rahim temizliğine çok dikkat edilmelidir.  Dikişlerde şişkinlik, kızarıklık, akıntı var ise enfeksiyon kapılmıştır ve hemen doktora gidilmesi gerekmektedir. Eğer sezaryen ameliyatı sonrasında anneler şiddetli ağrı çekiyorlar ise bilinçsizce bir ağrı kesici kullanımı yapmamalılardır. Mutlaka doğum sonrasında tüketilecek olan ilaçlar doktor kontrolünde tüketilmelidir. Bu şekilde kişiler daha sağlıklı bir iyileşme süreci geçireceklerdir ve iyileşme süresi de daha hızlı olacaktır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024