Suda doğum işlemi ilk kez 1805 yılında Fransa’da gerçekleştirilmişti. Genellikle insanlar suda doğum yapmayı sıcak su içerisine annenin oturtturulması ile yapılan bir doğum olarak bilmektedirler. Fakat bu yöntem için özel teknikler uygulanmaktadır ve sıcak su içerisinde annenin kaslarının gevşemesi, rahatlanması sağlanır. Suyun sıcaklığı 37 derece olmalıdır, ağrısız bir biçimde doğum için suyun sıcaklık derecesi oldukça önemli bir faktördür. Suda doğum yapmanın en faydalı yanı ise bebeğin de annenin de daha az travma geçirmesi ve daha kolay bir doğumun gerçekleşmesidir.
Anne normal doğumda hareket kısıtlılığı çekerken, suda doğumda suyun kaldırma gücünden dolayı annenin hareketliliği artar, hareketlilik ile vücuttaki kan dolaşımı da artacaktır ve kasılmalar daha az hissedilecektir. Stres oranı normal doğuma göre daha azdır, su ile kaslar gevşer anne daha acısız bir doğum geçirecektir.
Bebek anne karnında da sulu bir ortamda olduğu için, suda doğumda bebek bu ortamı yadırgamaz ve daha kolay bir geçiş sağlanır. Ayrıca annenin stresi de suda azalacağı için bebeğin doğum süresi normal doğuma göre daha da az olacaktır. Suda doğum yapmanın en önemli faydası ise suda annenin endorfin hormonu salgılamasıdır. Bu hormon sayesinde anne artık doğum sancılarını daha az hissetmeye başlayacaktır ve doğum kolaylaşacaktır. Suda doğum avantajları olarak bebeğin gelişim sürecine de hiçbir şekilde bir etkisi yoktur, anne ve bebek sağlıklı bir biçimde doğumu atlatırlar.
Suda doğum her yönden anne ve bebek için avantajlı bir yöntem olsa da bazı durumlar da bu doğumu yapmak mümkün değildir. Bu durumlardan biri ise erken doğumdur. Erken doğum yapan kişilerde suda doğum yapılamamaktadır. Ayrıca bebek çok kilolu ise de suda doğum yapılamamaktadır. Anne de çoğul gebelik riski oluşmuş ise enfeksiyon kapma durumu ve kanama riskinden dolayı suda doğum yapılamayacaktır. Eğer annenin doğum yolunda da benzer sıkıntılar var ise gene suda doğum anne için riskli olacaktır. Bebeğin ters gelmesi, anne karnında gelişen ani olaylar gibi durumlar için de suda doğum gerçekleştirmek mümkün değildir.
Yöntem gerçekleştirilirken, bebek aniden suya düşeceği için su aspirasyonu dediğimiz akciğerlere su kaçması gerçekleşebilmektedir. Bu durum çok sık gözlenen bir durum olmasa da oluşabilecek risklere göre önlem alınmalıdır. Ayrıca annenin kan dolaşımına su girme ihtimali vardır ve kan hücrelerin de pıhtı oluşma riski olabilir. Bu ihtimal biraz daha düşüktür ve çok fazla gerçekleşmez. Suda doğum esnasında herhangi bir şekilde müdahale edilecek bir durum var ise anne su dolu küvet içinde olacağı için müdahale edilirken zorluk çekilebilir, gecikmeler olabilir. Bu yüzden olabildiğince donanımlı bir yerde suda doğumun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Suda doğum olmadan önce anneye mutlaka gerekli eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Suda doğum nasıl olur denildiğinde bu özel eğitim ve teknikler sayesinde normal doğuma göre daha sağlıklı ve kolay bir doğum geçirilmektedir. Ayrıca doğum sırasında kişilerin eşleri ya da aile yakınları da annenin yanında olabilirler. Operasyon sırasında oluşabilecek herhangi bir risk durumuna karşılık mutlaka eğitimli personelin de bulunması gerekmektedir ve mümkün olduğunca donanımlı bir şekilde suda doğumun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Suda doğum ile yapılan doğumlar çok daha kolay ve acısız olduğu için günümüzde pek çok anne artık bu yöntemi tercih etmektedir. Yurt dışında ise bu yöntem yaklaşık 30 yıldır kullanılmaktadır.