Taşıyıcı Annelik Ne Demek?

Taşıyıcı annelik; anne olma konusunda sorun yaşayan kadınların bebeklerinin taşınmasını sağlamak, döllenmiş olarak hazırlanan yumurtanın, gebelik haline uygun olan taşıyıcıya yerleştirilme olayıdır. Burada, taşıyıcı anne olarak yer alan kişinin üreme hücreleri geçerli değildir. Gebeliğe uygun olmayan kadından alınan yumurta ve erkekten alınan sperm kullanılarak tıbbi alanda gebelik sağlanarak yerleşim yapılır.

Bu durum da; taşıyıcı annenin damarlarından fayda sağlanarak bebeğin gelişmesine, bebeğin farklı genlere sahip olmasına rağmen taşıyıcı anne ile uyumlu bir şekilde büyümesine neden olunur. Taşıyıcı anneliğin yeni bir insanın gelişimine destek vermesi, bu işlemin kontrol altında tutulmasına ve bazı kişilere yapılamıyor olmasına neden olmuştur.

Ayrıca, Türkiye içerisinde taşıyıcı annelik yapılması; etik ve ahlaka aykırı olarak kabul edilmesine bağlı olarak, bu durumun ticarete dönüşeceğine dair potansiyelin bulunması nedenleriyle yasaklanmıştır. Buna rağmen, konu hakkında; taşıyıcı annelerin özelliklerinin neler olduğu, kimlerin taşıyıcı anne olamayacağı, taşıyıcı anneliğin risklerinin neler olduğu, konuları da bilinmelidir.

Taşıyıcı Annelerin Özellikleri Nelerdir?

Taşıyıcı anne olmak isteyen insanlar, genel olarak bu durumu belirli ücretler karşılığında gerçekleştirir. Ancak işin içerisinde ücret olması, her kadının taşıyıcı anne olarak yer edineceğini göstermez.

Bununla beraber, taşıyıcı annelerin sağlamaları gereken bazı özellikler vardır ve bu özellikler şu şekildedir:

  • Rahim yapısının, taşıyıcı olarak alınması planlanan bebeği kabul edecek kadar sağlıklı olması
  • Taşıyıcı anneliğin yapılmasında, anne ve babadan alınan üreme hücrelerinin taşıyıcı anne ile de uyumlu olması gerekir. Bu nedenle yapılacak doku testinde uyumun olması gerekir.
  • Belirli yaşın altında olan kadınların taşıyıcı anne olması, birçok ülke tarafından yasal olarak kaldırılmıştır. Bu nedenle, taşıyıcı annelik yapılmak istenen ülkenin yaş sınırını geçmiş olmak gerekir.
  • Anne ve babanın, taşıyıcı annenin ve yaşanılan ülkenin bu duruma onayı olması gerekir.
  • Gebeliğe engel bir sağlık sorununun, bulaşıcı hastalığın veya zararlı etkenlerin olmaması gerekir.

Bu durumların olmadığı kişiler, taşıyıcı anne olmaya uygun olan kişilerdir. Bunlar arasında en çok ön plana çıkan ise; sağlık durumları ve ülkelerin yasal sınırlarıdır.

Taşıyıcı Anne Olamayacak Kişilerin Özellikleri Nelerdir?

Her insanın taşıyıcı anne olması kesinlikle söz konusu değildir. Hatta bazı durumların kadınlarda ortaya çıkması, taşıyıcı anne olunmasına kesin olarak engeldir.

Taşıyıcı anne olunmasına engel olan durumlar şöyledir:

  • Taşıyıcı anne olacak kişinin sahip olduğu salgın bir hastalığın olması durumunda, doktorlar tarafından taşıyıcı anneliğin olamayacağı bildirilir.
  • Genetik olarak bir hastalığın olması, taşıyıcı annelik halinde sıklıkla sorgulanır. Taşıyıcı annelik durumunda taşıyıcı, bebeğin genlerine doğrudan etki etmez. Bu nedenle de gen olarak hastalıkların geçmeyeceği bilinmelidir. Yalnızca kan uyumsuzluğuna bağlı hastalıklar olabilir.
  • Yaş olarak ileri seviyede olanlar ve beden olarak gebeliği kaldıramayacak olan kadınlar başta olmak üzere, bazı kadınların taşıyıcı anne olamayacağı da bilinmelidir.
Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024