Taşıyıcı annelik; anne olma konusunda sorun yaşayan kadınların bebeklerinin taşınmasını sağlamak, döllenmiş olarak hazırlanan yumurtanın, gebelik haline uygun olan taşıyıcıya yerleştirilme olayıdır. Burada, taşıyıcı anne olarak yer alan kişinin üreme hücreleri geçerli değildir. Gebeliğe uygun olmayan kadından alınan yumurta ve erkekten alınan sperm kullanılarak tıbbi alanda gebelik sağlanarak yerleşim yapılır.
Bu durum da; taşıyıcı annenin damarlarından fayda sağlanarak bebeğin gelişmesine, bebeğin farklı genlere sahip olmasına rağmen taşıyıcı anne ile uyumlu bir şekilde büyümesine neden olunur. Taşıyıcı anneliğin yeni bir insanın gelişimine destek vermesi, bu işlemin kontrol altında tutulmasına ve bazı kişilere yapılamıyor olmasına neden olmuştur.
Ayrıca, Türkiye içerisinde taşıyıcı annelik yapılması; etik ve ahlaka aykırı olarak kabul edilmesine bağlı olarak, bu durumun ticarete dönüşeceğine dair potansiyelin bulunması nedenleriyle yasaklanmıştır. Buna rağmen, konu hakkında; taşıyıcı annelerin özelliklerinin neler olduğu, kimlerin taşıyıcı anne olamayacağı, taşıyıcı anneliğin risklerinin neler olduğu, konuları da bilinmelidir.
Taşıyıcı anne olmak isteyen insanlar, genel olarak bu durumu belirli ücretler karşılığında gerçekleştirir. Ancak işin içerisinde ücret olması, her kadının taşıyıcı anne olarak yer edineceğini göstermez.
Bununla beraber, taşıyıcı annelerin sağlamaları gereken bazı özellikler vardır ve bu özellikler şu şekildedir:
Bu durumların olmadığı kişiler, taşıyıcı anne olmaya uygun olan kişilerdir. Bunlar arasında en çok ön plana çıkan ise; sağlık durumları ve ülkelerin yasal sınırlarıdır.
Her insanın taşıyıcı anne olması kesinlikle söz konusu değildir. Hatta bazı durumların kadınlarda ortaya çıkması, taşıyıcı anne olunmasına kesin olarak engeldir.
Taşıyıcı anne olunmasına engel olan durumlar şöyledir: