Tehlikeli Miyom Boyutları Nelerdir?

Miyomlar kadınlarda görülen bir tümördür. Bu tümörlerin iyi huylu oldukları bilinmektedir. Bu tümörlerin kötü olabilme olasılığı %1 kadardır. Miyomlar rahimde oluşan bir dokudur. Bu miyomlar kadınlarda görülen yaygın bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu miyomlar çok iyi huyludur çok nadir bir şekilde kansere dönüşme olasılığı da bulunmaktadır. Genellikle bu miyomlar 30 ve 49 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir.

Bu miyomların oluşumunu engellemek mümkün olmamaktadır. Bh miyomların net olarak neden oluştuğu pek anlaşılamamaktadır. Fakat bazı hormon değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bazı insanlarda bu miyomların varlığı bir belirti oluşturmamaktadır. Bazı insanlarda ise karın ağrısı, şişkinlik gibi bazı belirtileri vardır. Bu miyomların genel boyutları 1 ile 15cm arasındadır. Renkleri pembe ve şekli ise yuvarlak olduğu bilinmektedir.

Miyomların Kanserleşme Durumu Var Mıdır?

İyi huylu tümörlerin kansere dönüşme olasılığı çok düşük bir ihtimali oluşturmaktadır. Ergenlik dönemlerinde bu miyomların görülmesi ihtimali düşüktür. Genelde bu miyomlar 30 ve 40 yaşları arasında daha sıklıkla görülmektedir. Menopoz dönemi ile küçülme eğilimi içerisine girerler. Menopoz döneme girilmesi halinde bile miyomlarda bir büyüme gözlemlenirse bu durumda kansere dönüşme olasılığı düşük olsa da düzenli bir şekilde takibinin yapılması gerekmektedir. Miyomların farklı boyutlarda olduğu bilinmektedir. Hatta bazı miyomların gözle görülmeyecek kadar küçük olduğu bilinmektedir. Bazıları ise fazla büyüktür. Sürekli büyüyen miyomların kısırlaşma bile yaratmaktadır.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla bu miyomlar belirtiye bile yol açmamaktadır. Çünkü genelinin iyi huylu olduğu bilinmektedir. Bazı kadınlar miyomlarının olduğunun bil farkında değildir ve bu şekilde yaşamlarını sürdürmektedirler. Genelde belirtilerin hissedilmesi miyomun boyutu, sayısı ve nerede olduğu ile ilgilidir.

 Fakat miyomların varlığının belirtileri şu şekildedir;

  • Ara kanama
  • Sindirim sorunu
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı oluşması
  • Kabızlık
  • Âdet kanamalarının artması
  • Sürekli idrara çıkma ihtiyacı duyma
  • Sır ve bacak ağrısı
  • Gebeliğin düşük olarak sonuçlanması
  • Kısırlık
  • Karın ağrısı

Miyomların oluşturduğu belirtiler bu şekildedir.

Bu Miyomlar Neden Olur?

Miyomların kesin olarak neden oluştuğu bilinmemektedir. Ama genelde kasa dokusunda bulunan kök hücrelerden meydana geldiği düşünülmektedir. Miyomların bazıları hızlı bazıları yavaş büyümektedir. Miyomlarım bazıları ise aynı boyutta kalmaktadır. Bazıları ise kendiliğinden tamamen kaybolmaktadır. Miyomların oluşmasında genetik yatkınlık, ırk, çevresel etkenler gebelik gibi durumlar neden olarak gösterilmektedir

Miyom Tanısı Nasıl Koyulmaktadır?

Bu miyom tanısına normal sağlık kontrolleri sırasında vajinal kontrol sırasında bir tanı koyulmaktadır. Fakat bunun için belli başlı bazı testlerin yapılması da gerekmektedir. Laboratuvar sonuçlarından sonra tanı konulabilmektedir. Miyom tedavileri ise farklı yöntemlerle yöntemler uygulanarak yapılmaktadır.

Miyomların Çıkarılmasından Sonra Yaşanan Sıkıntılar Nelerdir?

Miyomların alınmasından sonra bazı sıkıntılar oluşmaktadır. Bu sıkıntılardan bir tanesi yeniden miyom oluşması, yapışıklık, kanama, hamilelik döneminde rahmin yırtılması miyomların alınmasında sonra karşılaşılacak bazı belirtiler olarak bilinmektedir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024