Tehlikeli Miyom Boyutlari Nelerdir?

Miyom ismi verilen oluşum çeşitli vücut dokularına yerleşir. Yerleştiği alana göre tehlike oluşturur. Miyomlar kötü ve iyi huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Kötü huylu miyom oluşumları sağlık bakımından tehlikelidir. Miyomun boyutlarının da tehlike bakımından dikkatli biçimde incelenmesi gerekir. Miyom boyutunun 8 ila 10 cm aralığında ya da daha yüksek değerlerde olması bireyin yaşam niteliğini negatif yönde etkiler. Normal bir miyom boyutu tehlike arz eder demek yanlış olur. Miyomun tehlikesi yerleşmiş olduğu boyut, doku, kötü ya da iyi huylu olup olmamasına göre değişir.

Miyom Hangi Boyutlarda Tehlike Oluşturur?

Tehlikeli miyom boyutları ile alakalı sabit bir rakam bulunmamakla birlikte, özellikle 8 cm den büyük miyomlar tehlikeli olarak kabul ediliyor. Büyümeyi hızlandıran diğer bir neden bulunmadığı durumlarda, miyomların bu boyuta ulaşması normal olarak bir yıl dolayında gerçekleşiyor.

8 cm ve daha büyük boyutlarda olan miyomların tedavisinde kullanılmakta olan en yaygın metot ise, cerrahi müdahale şeklinde gerçekleşiyor. Bu boyutlara ulaşan miyomlar alınmadığı takdirde, 20 ila 25 cm dolaylarında boyutlara da çıkabiliyor. Miyom ameliyatları akabinde, hastalar hemen hemen mevcut olan tüm şikayetlerinden kurtulabiliyorlar.

Miyomların Kanserleşme Olasılığı Var Mıdır?

İyi huylu urların kanserleşme ihtimali çok düşük bir olasılığa karşılık gelmektedir. Ergenlik zamanlarında bu miyomların görülmesi olasılığı düşüktür. Genel itibariyle bu miyomlar 30 ila 40 yaşlar arasında daha sık olarak görülmektedir. Menopoz dönemi ile küçülme meyli içine girerler. Menopoz dönemine girilmesi durumunda bile miyomlarda bir büyüme tespit edilirse bu durumda kansere çevirme ihtimali düşük olsa da düzenli bir biçimde takibinin yapılması gerekiyor.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Ekseriyetle bu miyomlar endikasyona dahi yol açmaz. Zira genelinin iyi huylu olduğu bilinir. Kimi bayanlar miyom taşıdığının bile ayırtında değildir ve bu biçimde hayatlarını devam ettirirler.

  • Ara kanama
  • Sindirim problemi
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı oluşması
  • Kabızlık
  • Âdet kanamalarının çoğalması
  • Devamlı idrara çıkma gereksinimi duyma
  • Bacak ve sırt ağrısı
  • Gebeliğin düşükle neticelenmesi
  • Kısırlık
  • Karın ağrısı

Miyomların meydana getirmiş olduğu belirtiler bu biçimdedir.

Miyom Tanısı Nasıl Konulur?

Bu miyom tanısına standart sağlık kontrolleri esnasında vajinal muayenede bir tanı konulur. Ancak bunun için birtakım başlıca testlerin yapılması da gerekiyor. Laboratuvar sonuçlarının akabinde tanı konulabilir. Miyom tedavileri ise çeşitli yöntemler ile teknikler uygulanarak yapılır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024