Gebelikten korunmak isteyen kadınların sıklıkla tercih ettiği yöntemlerden biri, tüp bağlatma işlemidir. Tüp ligasyonu olarak bilinen bu uygulama, yumurtanın rahme inişini engeller. Böylece gebelik gerçekleşmez. Doğum kontrol yöntemleri arasında bulunan bu işlem, %99 oranında koruma sağlar. Peki, siz de “Tüp bağlatma sonrası gebe kalabilir miyim?” diye soruyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazımızda “Tüp bağlatma sonrası gebe kalabilir miyim?” sorusuna cevap vermeden önce bu işlemin ne olduğuna bakalım.

Tüp Bağlatma (Tüp Ligasyonu) Nedir?

Gebeliğin oluşması için beyindeki hipofiz bölgesi, endorin hormonu olan hipofiz bezini uyandırır. Bu sayede hipofiz bezi, LH ve FSH hormonlarını salgılamaya başlar. Kan dolaşımıyla yumurtalığa ulaşan hormonlar, yumurtalık rezervindeki yumurtaların olgunlaşmasını sağlar. Oluşumu tamamlanan yumurtalar, içindeki foliküllerin çatlamasına neden olur.

Yumurtalar arasındaki en sağlıklı yumurta, rahim ve yumurtalıklar arasında köprü görevi gören fallop tüpüne atılır. Fallop tüpündeki yumurta, spermle karşılaştığı zaman döllenir. Ardından da gebelik süreci oluşmaya başlar. Yumurta döllendikten sonra rahme yerleşir. Bebeğin gelişimi, doğumuna kadar rahimde devam eder.

Tüp bağlatma, fallop tüplerinin bağlanarak kadının gebe kalmasını engelleyen bir uygulamadır. Bu işlem sayesinde yumurtayla rahmin bağlantısı kesilir. Böylece sperm yumurtaya ulaşamaz. Dolayısıyla gebe kalma durumu, ortadan kalkar.

Tüp bağlatma, kesilerek, yakılarak veya bağlanarak gerçekleşen bir uygulamadır. Belirli durumlarda tüplerin tamamen alınması da söz konusudur. Çoğu zaman lakaroskopik yöntemle veya sezaryen sırasında tüpler kıskaçla bükülür.

Doktor ve hastanın kararına bağlı olarak işlemin yöntemi belirlenir. Ancak kadın, kesinlikle hamile kalmak istemiyorsa tüplerin yakılarak veya kesilerek bağlanması tercih edilir. Öyleyse, “Tüp bağlatma sonrası gebe kalabilir miyim?” sorusuna yanıt verelim.

Tüp Bağlatma Sonrası Gebe Kalınır Mı?

Öncelikle tüp bağlatma işlemi için çok yönlü düşünmek gerekir. Unutmayın ki daha birçok farklı doğum kontrol yöntemi vardır. Herhangi bir şüphe varsa daha farklı yöntemler tercih edilebilir.

Tüp bağlatma, kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Eğer ki ileride çocuk sahibi olmak isterseniz bu yöntem yerine alternatifler arasında seçim yapabilirsiniz. Çünkü tüp ligasyonunun en büyük sorunu, kolay biçimde geri dönüşümünün bulunmamasıdır. Yani, kişinin tüpleri cerrahi yollarla açılsa bile gebelik durumu, %50’in altında kalır. Bu durum, çiftlerin doğal yöntemlerle çocuk sahibi olma ihtimalinin düşmesi anlamına gelir.

Tüp bağlatmanın aynı zamanda dış gebelikle de yakından ilişkisi vardır. Kadın, doğal yöntemlerle gebe kalsa bile çoğu zaman dış gebelik gerçekleşir.

 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024