Tüp Bebek Genetik Hastalıkları Önler Mi?

Günümüzde pek çok kişi elenip çocuk sahibi olmayı istemektedir. Ama bazı durumlarda kişilerin çocukları olamayabiliyor veya genetik hastalıklardan ötürü çocuk sahibi olamıyor.

Ülkemizde pek çok kişi tüp bebek tedavisini sadece çocuk sahibi olamayan kişilerin denediği bir yöntem olarak görmekte ama tüp bebek tedavisi aynı zamanda genetik hastalıklara sahibi kişilerin bu hastalıkların çocuklarına geçmesini önlemek için de kullanılan bir yöntemdir.

Bu yöntem sayesinde kişilerde bulunan hastalıkların çocuklarına geçmesi önlenir bu sayede sağlıklı bireylerin dünyaya gelmesi sağlanır.

Tüp bebek tedavisi sayesinde hem çocuk sahibi olamayan kişilerin hem de hastalıkları nedeniyle çocuk dünyaya getiremeyen bireylerin çocuk sahibi olması sağlanır. Tüp bebek yöntemi kısaca genetik hastalıkların doğacak çocuklara geçmesini önlemekte iyi bir yöntemdir denilebilir bu yöntemle dünyaya sağlıklı bebekler getirilebilir.

Genetik Taramalı Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek tedavisinde uygulanan belki en önemli yöntemlerden birisi genetik taramalı tüp bebek olacaktır. Bu yöntemin bu denli önemli olmasının sebebi ise oluşturulacak tüp bebek yöntemlerden en sağlıklı embriyoyu seçerek daha sağlıklı bir birey meydana getirmektir.

Tüp bebek tedavisini seçen pek çok kişi ilk önce daha doğrusu ilk denemelerde düşük yapılan bebeklerle karşılaşabilirler bu durum sonrasında embriyolar genetik olarak incelenir ve en sonunda en sağlıklı embriyoya ulaşılır.

Genetik Taramalı Tüp Bebek Kimlere Uygulanır?

Çocuk sahibi olamayan bireyler ya da belirli genetik hastalıklara sahip bireyler sağlıklı çocuklara sahip olmak için tüp bebek tedavisine başvurmaktadırlar. Anne adayının otuz beş yaş üzeri olması ve anne babada herhangi bir kromozom üzerinde bulunan hastalık taşıması durumunda genetik taramalı tüp bebek tedavisi uygulanmalıdır.

Aynı şekilde anne babanın cinsiyet geçişli hastalıklara sahip olması çiftin genetik tüp bebek tedavisine ihtiyaçları olduğunu gösterir. Eğer kişiler bu hastalıklara sahipken normal yollarla çocuk sahibi olurlarsa bu hastalıklar genetik olduğundan aynı şekilde çocuklarında da ortaya çıkacaktır.

Genetik Testler Embriyoya Zarar Verir Mi?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler genetik açıdan normal olmayan bir embriyo gelişimi konusunda riske sahip olabilirler. Annenin ileri yaşta olması gibi faktörler bu durumlara zemin hazırlar yani tüp bebek yöntemiyle oluşturulan pek çok embriyoda problemler ortaya çıkabilir yani zarar görebilirler.

PGT ile Tüp Bebek Yöntemi

Pgt ile tüp bebek uygulaması klasik tüp bebek yönteminden sonra uygulanan farklı bir yöntemdir. Bu yöntemin başarı oranı ise %97 oranındadır. Embriyoya zarar vermeden uygulanan pgt testi, test uygulandıktan yirmi dört saat sonra çıkar ve kişiler uygun olup olmadıklarını görürler.

Bu yöntem embriyo üzerinde rahme yerleştirmeden önce yapılan genetik bir taramadır. Bu işlemin devamında bazı hücreler beş gün sonra döllenmeden embriyodan alınır. Bu işlem sırasında embriyoya herhangi bir zarar görmezler.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024