Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Kimlere Tüp Bebek Tedavisi Uygulanabilir?

Tüp bebek tedavisi ilk kez 1978 yılında İngiltere de uygulanmaya başlanmıştır. Geçmişten günümüze gelişerek gelen tüp bebek uygulamasından birçok aile yararlanarak bebek sahibi olmaktadır. Tüp bebek tedavi normal yolla bebek sahibi olamayan çiftlere uygulanan tıbbi bir yöntemdir. Uzman hekim tarafından uygulanması gerekir. Ancak tüp bebek tedavisine başlanmadan önce bilinmesi gereken en önemli ayrıntı normal yolla bebek sahibi olamıyor olmanız gerekir. Gerekli testlerden sonra buna karar verilir ve doktorunuzun görüşü ile tüp bebek tedavisine başlanır. Baba adayından alınan spermler özel bir yöntemle anne adayının yumurtasına eklenerek döllenmesi sağlanır. Bu işlem uzmanlık gerektirdiğinden dolayı alanında uzman kurumlardan destek almanız yararınıza olacaktır.

Tüp Bebek Tedavisinden Kimler Yararlanabilir?

Tüp bebek tedavisinden normal yolla bebeği olmayan herkes yararlanabilir. Ayrıca açıklanamayan kısırlığı olanlar da bu gelişmiş tedavi yönteminden yararlanarak çocuk sahibi olabilirler. Anne adayını tüplerinin her ikisinin de tıkalı olması normal yollar ile bebek sahibi olmanın önüne geçecektir. Bundan dolayı bu sorunu olan kişiler de bu yönteme başvurabilirler.

tup-bebek-tedavisinden-kimler-yararlanabilir

Yumurtlama bozuklukları olan kişiler, sperm kalitesi yetersiz olanlar ve sertivikal etken tespit edilen tüm kişiler tüp bebek tedavisinden yararlanabilir. Bu dönemde sabırlı olmak ve doktorunuzun tavsiye ettiği tüm ayrıntılar düzenli olarak yerine getirilmelidir. Bu sayede başarı sağlayarak bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Anne ve baba adayları tüp bebek tedavisi için birlikte başvuru yapmaları gerekir. Gerekli testler yapıldıktan sonra baba adayından spermler alınır. Bu spermler arasından kaliteli olanlar seçilerek annenin yumurtasına özel yöntemler ile enjekte edilir. Bu yöntemlerden önce anne adayının yumurtalarının geliştirilmesi sağlanır. Bunun için de özel ilaçlar uygulanır. Bu sayede yumurtaların gelişmesi tamamlanır. Eğer yumurta istenen şartlarda gelişmez ise tıbbi uygulama yapılması zorlu bir sürece girecektir.

tup-bebek-tedavisi-nasil-uygulanir

Yumurtalar gelişmesini tamamladıktan sonra anne adayından bu yumurtalar toplanır. Daha sonra özel laboratuar ortamında ilgili döllenme gerçekleştirerek anne adayına özel bir şekilde enjekte edilir. Anne adayının rahmine yapılan bu aktarma sonrası annenin belirli bir süre dinlenmesi ve ayağa kalkmaması gerekir.

Hamilelik Süreci Ne Zaman Belli Olur?

Tüp bebek tedavisi başarılı bir şekilde uygulandıktan sonra belirli bir süre beklemeniz gerekir. 12 veya 14 gün sonra kan testi yapılarak kişinin hamile olup olmadığı test edilir. Yapılan testin sonucu negatif ise yapılan tedavi kesilir. Ancak çıkan sonuç pozitif ise tedaviye devam edilir. Yapılan bu testten bir hafta sonra hamilelik kesesi görülür. Kesenin görüldüğü bir hafta sonra ise bebeğin kalp atışları izlenebilir duruma gelir. Bu dönemde anne adayının mutlaka yatar pozisyonda dinlenmesi gerekir. Ayrıca progesteron tedavisine de devam edilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı bazı şartlara bağlıdır. Öncelikle seçilen kurumu tecrübesi başarı oranına etki edecektir. Bu ayrıntıya mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Anne adayın yaşı, geçirdiği hastalıklar ve kısırlık gibi durumlarda başarı oranını etkileyecektir. Tüp bebek tedavisi profesyonel bir şekilde uygulandıktan sonra anne adayı kendine mutlaka dikkat etmelidir. Bebeğin düşme oranı normal hamilelik oranına göre daha yüksektir. Bunun için doktorunuzla sürekli irtibat halinde olmanız gerekir. Ayrıca herhangi bir olumsuzluk durumunda doktorunuzdan destek almanız gerekir. Bu sayede sağlıklı bir dönem geçirebilirsiniz. Tüp bebek tedavisi ile hamile kalma sayısı oldukça yüksektir. Ayrıca kaliteli bir hamilelik dönemi geçirerek bebek sahibi olunabilmektedir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024