Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olamayan ebeveynlere uygulanan ve uzun süredir kullanılan bir üreme yöntemidir. Genellikle kısır bireylerin tercih ettiği bir yöntemdir. Belirli sebeplerden ötürü ortaya çıkan kısırlık ya da herhangi bir üreme rahatsızlığında bireyler bebek sahibi olabilmektedir. Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleriyle erkek üreme hücrelerinin vücut dışında bir araya getirilmesidir. Bu hücreler bir araya getirilerek döllenme işlemi gerçekleştirilir. Döllenen yumurta hücreleri bölünmeye başlayarak embriyoya dönüşür. Hücreler embriyoya dönüştükten sonra embriyo anne rahmine yerleştirilir. Bu aşamalarla birlikte gebeliğin geri kalanı normal gebelikten bir farkı yoktur.

Tüp bebek tedavisinin doğal gebelikten tek farkı döllenmenin anne rahminde değil de dışarıda gerçekleştirilmesidir. Dışarıda döllenme gerçekleşmesinin ardından embriyonun anne karnına yerleştirilmesi de bir başka farkı oluşturur. Tüp bebek tedavisinin başarılı olmasında pek çok farklı etken bulunmaktadır. Bu etkenler arasında bireyin kilosu da önem arz etmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimler İçin Gerekli?

Korunma olmadan düzenli bir şekilde cinsel ilişkiye giren bireylerin bir yılda gebelik yaşamaması durumunda doktora başvurulur. Doktor tahlillerinde ortaya çıkan kısırlık gibi hastalık sonucunda tüp bebek tedavisine başlanır. Tüp bebek tedavisi kimler için gerekli olduğu aşağıda belirtilmiştir.

      Halk dilinde yumurtalık kanalları olarak bilinen fallop tüplerinin tıkalı olması durumunda tüp bebek tedavisi gerçekleştirilir.

      Yumurtalıklarda gelişen yumurta hücrelerinin yakalanmamasına neden olan yapışıklık olduğu durumlarda tüp bebek tedavisi gerçekleştirilir.

      Yumurtlamada sıkıntı çeken kadın bireylerde ilaç tedavisi yetersiz kalıyorsa tüp bebek tedavisi gerçekleştirilir.

      Kadında yaşanan endometriozis hastalığı var ise tüp bebek tedavisi gerçekleştirilir.

      Erkeklerdeki spermin kalite eksikliği ya da azlığı durumunda tüp bebek tedavisi gerçekleştirilir.

      Kadın ya da erkek bireyde yaşanan, üreme hücreleri ile ilgili problemlerde tüp bebek tedavisi gerçekleştirilir.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarısını Neler Etkiler?

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı bireyin artan yaşı ile ters orantılıdır. Bu yüzden tüp bebek tedavilerinde ilk seferde başarıyı yakalamak için genç yaş önemlidir. Yaş ilerledikçe başarı yüzdesi düşmektedir.

Tüp bebek tedavisinde başarıyı yakalamanın bir diğer etkeni de bireyin kilo durumudur. Yapılan araştırmalara göre tüp bebek tedavisinde kilo çok önemlidir. Fazla kilo tüp bebek tedavisinde başarıyı azaltmaktadır. Günden güne artan obezite ile birlikte bu daha da büyük bir sorun olmaya başlamıştır. Yaşanan obezite durumlarında kadınlarda ve erkeklerde ortak sorun ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde sperm azlığı sorunu başlıca sorunlardandır. Kadınlarda ise yumurtalıklarda sorun ortaya çıkmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı Nasıl Arttırılır?

Tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırmak için belli başlı etmenler vardır. Tüp bebek tedavisinde öncelikle başvurulan doktor dikkatle seçilmelidir. Her iki ebeveynin de sigara ve alkolü bırakması tedavide çok önemlidir. Bu süreçte annenin ve babanın psikolojisi çok önemlidir. Anne ve baba kendi psikolojisini tedavinin başarısı için kontrol etmelidir. Bunu yapamayan bireyler bir psikolog ile görüşmelidir. Bunların yanı sıra özellikle anne beslenmesine özen göstermelidir. Gerekirse bir diyetisyenden yardım alınarak beslenme kontrol altına alınmalıdır. Bütün bu etkenlere dikkat ederek başarı oranı biraz daha arttırılabilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024