Tüp Bebek Tedavisine Hangi Durumlarda Başvurular?

Bir yıl boyunca korunmaksızın düzenli cinsel ilişkiye girildiği halde gebe kalınmadığı durumlarda doktor önerisi ile tüp bebek tedavisine başvurulur. Bu süre en fazla 1,5 yıla kadar olmalıdır. Tüp bebek tedavisine baba adayının sperm sayısını ve hızını araştırılarak başlanır, basit klinik araştırmalarla sperm kalitesi ve sperm miktarı saptanır.

Kadının adet düzeni hesaplanır, adet düzensizliği yumurtlama takvimi çıkarılır. İhtiyaç duyulduğunda hormon testi yapılır, özel ultrason aletiyle vajina içine girerek bir sorun olup olmaması hakkında bilgi edinilir. Gerektiğinde rahime bir miktar ilaç eklenerek tüplerde tıkanıklık olup olmadığı incelenir. Çiftler 30 yaşından küçük ise en az 1 yılı beklemeleri gerekir. Çiftlerin yaşı 30 ve 35 yaşı geçmişse 6 ay gibi bekleme süresi yeterli olacaktır, bu süreçte çocuk sahibi olunamazsa uygun doktora başvurmaları gerekir. Muayeneler sonucunda yumurtlamasında sorun var ise uygun ilaç ve  tedaviyle yumurta oluşumu ve çatlaması için gerekli tedaviler uygulanır. Bu tedaviler arasında tiroit bezi ölçülür, prolaktin yüksekliğine bakılır,  polistik ovar gibi problemlerine bakılır.

Histereskopi veya laparoskopik olarak bilinen cerrahi işlemlerle rahim içinde yapışıklıklar ayrılır. Rahim içinde herhangi yara ve iltihap var ise temizlenir, gerektiği zaman doktor kontrolünde antibiyotikle iltihap temizlenir. . Anne adayını çocuk sahibi olma şansı artırılır. Ancak erkekte sperm kalitesi düşük veya sperm bulunmaması, sperm sayısının 5 milyonun altında olması, kadında tüpler kısmen kapalı ve yumurta sayısı düşük, her iki çiftin yaşı ilerlemiş ise bu durumlara mutlaka tüp bebek tedavisine başvurulur.

Tüp Bebek Tedavisinde Ne Zaman Karar Verilir?

Günümüzde kısırlık ve tüp bebeğine duyulan ihtiyaç giderek artarak devam etmektedir, bu sayı 10 milyonu bulmuştur. Buda demektir ki her 100 çiften 15i birçok nedenlerden dolayı çocuk sahibi olamamış ve tüp bebek tedavisine ihtiyaç duymuştur. İlk öncelikle normal yoldan çocuk sahibi olamayan çiftlere aşılama işlemi yapılır. Eğer buda fayda etmemiş ise tüp bebek tedavisine başlanır.

  • Anne 35 yaşından büyük ise 6 ay içinde normal şartlarda bebek sahibi olunmazsa
  • Hamile olma şansı 40 yaşından sonra azaldığı için 3 ay içinde uzman bir doktora başvurulması gerekir.
  • Adet düzeni düzensiz ise 21 günden kısa 35 günden uzun uygun tedaviye başvurularak yumurta rezervi azalıp azalmağı kontrol edilir.
  • Anne adayı önemli karın ameliyatı geçirmiş ise yapışıklık var mı diye muayene edilir. Cinsel yolla bulaşan hastalık varsa tespit edilir.
  • Birinci derecede kısırlık gibi hastalık var mı araştırılır. Hamilelik planlanmadan önce ne gibi korunma yolları kullanılmış, herhangi bir sorun oluşmana karşı önlemler alınır.
  • Erkekler içinde bazı araştırmalar yapılması şarttır. Yaşı göz önünde bulundurularak sperm sayımı ve hızı kontrol edildikten sonra herhangi bir testis ameliyatı geçirmiş mi?

Çocukluk döneminde kabakulak gibi hastalık geçirmiş mi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar hepatit ve HIV gibi bulaşıcı hastalık geçirmiş mi, kanser tedavisinde radyoterapi ve kemoterapi gibi kısırlık yaratan tedavi sürecinden geçtiğini araştırılır. Anne adayında araştırıldığı gibi birinci derecede akrabalarında kısırlık bebek sahibi olamama durumu var mı araştırılır.

Tüp Bebek Tedavi Süreci Ne Kadardır?

Bu süreç yaklaşık 15 gün sürer, Erkeğin sperm verme süreci ise 10 dakika kadar kısa bir süreci kapsar. Kadınlarda ise adet dönemi hesaplanarak yumurtlama takibi hesaplanır. Adetin başlangıcından itibaren ortalama 15 gün sayılarak yumurtlama takibi yapılır. Çatlayan yumurtayı  4 veya 6 saat içinde erkeğin spermi ile döllenerek kadının rahmine tekrar gönderilir. 2 gün ile 5 gün arasında embriyo oluşumu takip edilir, bunu sağlamak için folik asit ilacı verilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024