Genital bölgede meydana gelen deformasyonların giderilmesi adına bir takım cerrahi müdahaleler yapılır. Bu ameliyatlar sayesinde hastanın özgüveninin yerine gelmesini sağlarken, cinsel sağlık ve genel sağlık sorunlarına da çözüm olanağı sağlar.
Vajina genişlemesi birçok sebeplerden dolayı ortaya çıkan ve kadınları büyük oranda rahatsız eden bir durumdur. Vajina genişlemesi yaşayan kadınlar vajinoplasti ameliyatı ile tedavi edilir. Özellikle normal doğum sonrası yaşanan genişleme, sarkma episyotomi adı verilen doğum sırasında bebeğin kafası çıkması için yapılan küçük kesiler nedeniyle oluşan genişleme yaşayan kadınların başvurduğu tedavi yöntemidir. Çok sayıda üst üste yapılan normal doğumlar genişlemeye sarkmaya sebep olacağı için vajina daraltma işlemlerine başvurulur. Vajinanın genişlemesi kadınları olumsuz etkilediği gibi erkeğinde cinsel yaşamında olumsuz etkiler meydana gelir, Bunun sebebi genişleyen vajina kayganlığı azalttığı için his azalmasına da sebep olmasıdır. Vajınoplasti adı verilen tedavi yöntemi kalıcı olarak sorunu çözebildiği için sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisidir.
Vajina estetiğinde sık rastlanan kadınlar için estetik sorunları iç dudak sarkma daraltması en sık rastlanan operasyonlar arasında yer almaktadır. Labioplasti adı verilen bu yöntem dışa doğru sarkan ve kötü bir görünüm yaratan iç dudaklar yapılan estetik müdahale ile daraltılarak eski haline getirilebilmektedir. Yine vajina daraltma ameliyatları çok uygulanmakta olup çeşitli nedenlerden dolayı genişleyen sarkan vajinayı daraltarak daha iyi sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlar.
Lobioplasti sonrasında doktorun verdiği ağrı kesici ilaçları antibiyotikleri kesinlikle kullanmaya özen gösterilmelidir. Bu ameliyat sonrasında özel pansuman yapılmasına gerek yoktur. Temizliği ılık su önden arkaya doğru temizlenip yıkanır, mutlaka kuru tutulması gerekir. Labioplasti ameliyatın 3 gün sonra banyo yapılabilir, küveti doldurup banyo yapmak yerine ayakta banyo yapmaya dikkat edilmesi gerekir. Denize havuza 1 ay içinde girilmemesi önerilmektedir. Labiopslastiden sonra 1 ay bisiklete, motosiklete kesinlikle binilmemeli, ameliyatlı bölgenin gerilmesine darbe almamasına dikkat edilir.
Bu darbeleri yaratacak spor hareketleri yapılmaması gerekir. Dikişlere zarar verici dar kıyafetler yapışan iç çamaşırları giyilmemesine dikkat edilmemesi gerekir. Dikişlere zarar verici ağır nesneler kaldırılmamalı, oturup kalkarken dikişlere zarar verici oturma tarzından kaçınılmalıdır. Ameliyattan yaklaşık 1 ay sonra cinsel ilişkiye girilebilir, öncesi dikişlere ve daraltma yapılan bölgeye zarar vereceği için önerilmemektedir.
Labioplasti için yapılan vajina daraltma ameliyatı ağrılı bir ameliyat olmamaktadır. Ameliyat sırasında gerekli uyuşturucu iğneler yapılır, sonrasında ise gerekli ağrı kesici ilaçlar kremler verilmektedir. İşlem sonrasında sızlamalar olabilmekte fakat birkaç içinde bu sızlamalar geçmektedir. Labioplasti estetik ameliyatında dikişler kullanılır, dikişler dışarıdan bakıldığında görülmez gizli dikiş atılır. Bu dikişleri sonradan almaya gerek yoktur, kendiliğinden eriyen bir dikiş kullanılmaktadır. Labioplasti ameliyatta iyileşme sonrasında iz bırakmaz, ameliyat olduğu belli olmaz. Ameliyat sonrası 10 gün içinde lekelenme tarzında lekelenme görülebilir. Labşoplasti gibi genel estetik ameliyatları sonrası normal doğum yapmak mümkündür, engel olmaz. Hiç doğum yapmamış labioplasti yaptıran bayanlar da normal doğum yapabilir.