Yumurtalık kadınların üreme sistemlerinin bir parçası olup rahmin her iki tarafından alt karın bölgesinde bulunmaktadır. Bazen bu yumurtalıkların birinde kist denilen içi sıvı dolu bir kese gelişir. Kist, etrafı doku ile çevrili sıvı içeren bir kitledir. Birçok kadının yaşamı boyunca yumurtalıklarında en az bir kist gelişmektedir. Bu kistler çoğu zaman ağrısız oldukları için hiçbir belirti vermezler.
Ve bu kistler sıklıkla adet gören kadınlarda görülmektedir. Adet dönemine girmemiş olan ve menopoza girmiş olanlarda daha az rastlanılan bir hastalıktır. Ama ailesinde yumurtalık kanseri ya da rahim kanseri gibi hastalık geçirenlerde yumurtalık kisti oluşma grubu arasındadır. Bunun için her kadın yılda en az bir defa doktora muayene olmak için gidilmeli ve yumurtalıklarını kontrol ettirmelidir.
Yumurtalık kistinin yok olması için, ilk önce doktora gidilip kistin boyutu yani büyüklüğü hakkında bilgi alınmalıdır. Bunun ardından ise kistin türü öğrenilmelidir. Tüm bu sonuçlardan sonra doktorunuz size bir tedavi yöntemi belirlemektedir. Kistin büyümesi gibi durumlarda ameliyat kesin çözüm olmaktadır.
Eğer kistin boyutu büyük ise aynı zamanda kötü huylu ola durumu var ise Laporatomi tedavileri uygulanır. Eğer küçük ve iyi huylu ise Laparaskopi tedavisi yapılmaktadır. Bunlara rağmen tekrarlayan yumurtalık kistleri var ise doktorlar, ovulasyonu durdurarak ve bu sayede yeni kistleri oluşumunu engellemek için oral kontraseptif ilaçlar yazabilir.
Yumurtalık kisti çoğu zaman hiçbir belirti göstermez çünkü diğer organlar ile yumurtalıkları teması zordur. Daha çok rutin kontroller sırasında tespit edilmektedir. Ağrı bu durumda nadir görülmektedir. Eğer kistler kendi etraflarında dönerse veya patlarsa ağrı boyutu çok şiddetli olmaktadır.
Bunlar dışında yumurtalık kistlerin en çok rastlanan belirtiler;
Ama yine de doktora gitmeden bu hastalık hakkında yanlık hüküm verilmemelidir.
Yumurtalık kistleri birkaç nedenden dolayı oluşabilir.
Bu nedenler;
Yumurtalık kistleri beş çeşitten oluşmaktadır.
Bunlar;
En sık rastlanan yumurtalık kisti çeşitleridir.
Yumurtalık kisti için doktor tarafından yapılan muayene ile ultrason yeterli olmaktadır. Eğer doktorunuz kanserden şüphelenmiş ise radyolojik tetkiklerde yapılabilir.
Basit yapıdaki yumurta kistleri kısırlığa sebep olmaz ama endometrioma denilen çikolata kisti doğurganlık durumunu olumsuz etkileyebilmektedir.