Çoğu kadının daha önce yaşadığı kadın hastalıklarından biri yumurtalık kistleridir. Pek çok kadının başına gelen bu durumla ilgili merak edilenlerin başında gebeliğe olan etkisi yer alıyor. Yumurtalık kistleri içinde sıvı dolu olan küçük boyutlu yapılardır ve ortalama 30-40 cm boyutuna kadar ulaşabilir. Bu kistlerden bazıları gebelik sürecine etki etmezken bazıları gebeliğe engel olabilir. Kadınlarda yaygın olarak görülen follikül kistleri gebeliğe engel olmazken endometriozis doku olarak bilinen iyi huylu kistler çevre dokulara yapışık olduğu için gebelik sürecini olumsuz etkileyebilir.
Peki, kistlerin gebelik sürecine olan etkileri neler? Merak ettiğiniz tüm detayları sizler için bu yazımızda derledik.
Yumurtalık kistleri, karından ultrason veya vajinal ultrason yoluyla detaylı olarak incelenir ve kistin olup olmadığı kolayca tespit edilir. Pek çok kadının hayatı boyunca karşılaştığı problemler arasında yer alan yumurtalık kistleri bazı belirtilerle varlığını erkenden gösterebilir. Yumurtalık kistlerinin başlıca belirtileri şunlar;
Kasıkta ağrı
Adet dönemlerinde yoğun ağrı
Cinsel ilişki esnasında ağrı
Kistlerin patlaması durumunda baş dönmesi, şiddetli bulantı veya kusma
Polikistik over sendromu ya da endometriozis sebepli görülen çikolata kistleri hormon nedenli kistlerdir. Böyle bir yumurtalık kisti söz konusu olduğunda yumurtalıklarda üretilen hormonlar ve çalışma sürecinde olumsuz değişiklikler görülebilir. Hormon üretiminde yaşanan problemler yumurtlama işlemine engel olduğu için gebelik ihtimali ortadan kalkar.
Yumurtalık kistinin olduğu hamileliklerde yumurtalık kistleri bazı sorunları beraberinde getirebilir. Özellikle büyük boyutlu yumurtalık kistleri hamilelik sırasında ekstra bir ağrı ile karşılaşmanıza neden olabilir. Bunun yanı sıra büyük bir kist doğum yolunu bloke edeceği için doğum sırasında bazı komplikasyonlara yol açabilir. Bazı durumlarda kist boyutunun büyük olması düşük problemlerini de beraberinde getirebilir. Hamilelik yönetimini doğrudan etkileyen bu kistler, genellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kendiliğinden kaybolur. Büyük olan kistler ise doğum yolunu tıkayabilir ve torsiyon riskini artırabilir. Bu nedenle hamilelik boyunca kistin izlenmesi ve doktor kontrolünde olması son derece önemli.