İstenmeyen gebelik durumları, kadınlar için sorun teşkil edebilmekte. Bu durumu sonlandırmak için gebelik sürecinde rahim içindeki ceninin tahliye edilmesi uygulaması olarak kürtaj operasyonu yapılmaktadır. 10.haftaya kadar yasal olan kürtaj operasyonu birçok farklı sebeple yapılabilir, bunları sıralamak gerekirse;
-İstenmeyen bir hamilelik süreci sonrası, anne karnındaki fetusun alınması amacı ile,
-Gebelik kontrol süreçlerinde, ultrason esnasında rahimde bir şüpheli kitle tespit edilirse,
-Doktorun gerekli gördüğü kontrol ve teşhis durumlarında (kalıtsal hastalık vs.),
-Meponoz sonrası süreçte, rahimde sıvı birikmesi gibi durumlarda doktor onayı ile kürtaj işlemine gerek duyulabilir.
Bu sayfada Ankara kürtaj fiyatları, Ankara kürtaj yapan doktorlar, kürtaj nerede yapılır gibi sorulara yanıt verdik.
Kürtaj tıbbı ile küretajın yasal olmadığı ülkeler vardır, ancak Türkiye’de kürtaj 1983 yılında onaylanan kanun ile, yasal hale gelmiştir. Çocuk aldırmak yasal mı sorusuna; 10. haftaya kadar kürtaj yaptırılabilmektedir şeklinde yanıt verebiliriz. Eğer evli bir kadın kürtaj yaptıracaksa, eşinin rızasını alması gerekmektedir ve çiftin onayı ile bu işlem gerçekleşebilir. Ancak bekar bir kadın, 18 yaşın üzerindeyse sadece kendi rızası ile de kürtaj yaptırabilmektedir.
Adet kanamasının gecikmesi için kullanılan ve eczanelerden reçetesiz olarak alınabilen ilaçlar vücuttaki hormonal dengeyi kontrol ediyor ve adet kanamasının gerçekleşmesini sağlıyor. Gebelik sürecinde adet söktürücü ilaç almak bebeğin düşmesine ve bebekte anomalilere sebep olabilmektedir. Bu sebeple adet söktürücü ilaç kullanmadan önce mutlaka gebelik testi yaptırılmalıdır.
Bazı insanlar arasında, kürtaj yerine düşük yaptıran ilaçların kullanımlarından söz edilmektedir. Türkiye’de yasal olarak düşük yaptıran ilaçlar kullanılmamaktadır. Söktürücü olarak da bilinen bu ilaçları kullanmanız tehlikelidir. Bunun yerine yapmanız gereken, eğer adet döngünüzde bir değişiklik olduysa hemen bir jinekologa gitmektir.
Kürtajın, biyolojik olarak 10. haftaya kadar yapılabilmesi uygun olsa da, erken yapılan müdahaleler her zaman daha iyidir. Kürtajın psikolojik etkilerini minimum düzeyde hissetmek için, 10. haftaya kadar beklememek de iyi olabilir. Uzmanlara göre kürtajın en uygun olduğu dönemler, adet tarihinden itibaren bir hafta ile üç hafta arasıdır. Ancak en uygun kürtaj tarihinin belirlenmesi için jinekologların yapacağı inceleme ya da ultrason yapacak doktorun görüşleri de önemlidir. Kürtaj ücretleri gebelik haftalarına göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Kürtaj operasyonu mutlaka yetkili ve steril bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Özel hastanelerde de devlet hastalerinde kürtaj yaptırılabilir. Ancak, devlet hastanelerinde yoğunluk olması ve randevuların ilerleyen tarihlere verilmesi yasal süreyi geçmenize sebep olabilmektedir.
Kürtaj operasyonunun ardından, yaklaşık 2-3 hafta içerisinde rahimde yumurtlama oluşabilir ve gebe kalınabilmektedir. Kürtaj operasyonundan sonra, rahimde bir yapı kalıp kalmadığı doktor tarafından incelenmelidir. Kürtaj sonrası hamilelik öncesinde; ortaya çıkabilecek enfeksiyonlar, rahimde oluşabilecek enfeksiyonlar vs. sebebiyle mutlaka kürtaj sonrası hekim kontrolü yapılmalıdır.
Kürtaj operasyonunda iki tip teknikten söz edilir. Lokal anestezi ve genel anestezinin bir tipi olan sedatif anestezi bu konuda tercih edilmektedir. Lokal anestezi yerine, genel anestezinin kürtajda nispeten daha tercih sebebi olmasının nedeni, hem işlem sırasında hiçbir ağrı duyulmaması, hem de işlemin hatırlanmaması dolayısı ile psikolojik anlamda bir rahatsızlık uyandırmamasıdır.
Kürtaj operasyonlarında ortam kesinlikle steril olmalıdır. Anestezinin ardından, kürtaj esnasında vajina ve rahim ağzı dezenfekte edilmektedir. Bİr sonraki aşamada, plastik kanüller aracılığı ile hastanın gebeliği vakum yolu ile boşaltılır. Daha ileri düzey gebeliklerde, küret adı verilen aletler ile rahim içinin kontrolü yapılmaktadır. Bu işlemlerin ardından, hastanın ciddi bir ağrı ile uyanmaması adına ağrı kesici yapılır. Ultrason ile her aşama kontrol edilmektedir, hastanın rahiminde bir parça kalmaması adına bütün kontroller sağlanır. Genel anestezi uygulanmış bir kürtajda, uyanan hasta hiçbir şey hatırlamayacaktır.
Lokal anestezi ile kürtaj yapılabilir ancak hastanın psikolojisinde olumsuz etkiler yaratabilmesi sebebi ile eğer zorunluluk yok ise tercih edilmez. Kürtaj genel anestezi ile mi yapılır sorusuna evet yanıtını verebiliriz.
Son yıllarda kürtaj, vakum yöntemi ile yapılmakta. Vakum yöntemiyle kürtaj daha hızlı operasyon süreci ve kolay iyileşme sağlıyor. Hastanın genel anestezi altında olduğu bu teknik ağrısız vakumlu kürtaj gerçekleştirilmesine imkan veriyor.
Vakumlu kürtaj nasıl yapılıyor diye merak ediyorsanız yandaki videomuzdan vakumlu kürtaj sürecini izleyebilirsiniz. Ankara vakumlu kürtaj fiyat bilgisi için bize ulaşabilirsiniz.
Ankara’da kürtaj fiyatları doktora göre değişiklik göstermektedir. Kürtaj pahalı mı sorusuna ise gittiğiniz lokasyon doktor profiline göre fiyatlar belirlenmektedir. Kürtaj ankara fiyatları öğrenmek için sitenin iletişim sayfasından bilgi alabilirsiniz.
Devlet hastanelerinin kadın hastalıkları ve doğum servislerinde kürtaj gerçekleştirilmektedir. Bulunduğunuz yerdeki devlet hastanelerinin kürtaj işlemleri hakkında bilgi almak için hastaneye başvurabilirsiniz.
Genellikle kürtaj işleminin ardından, vajinal bölgede yaşanması olası ağrıları hafife indirgemek için hastaya bazı ilaçlar verilir. Ağrı kesici ve antibiyotik ilaçları doktorun ifade ettiği şekilde kullanmanız gerekmektedir. Kürtaj sonrasında en çok dikkat edilmesi gereken durum aşırı ağrı ve kanama olasılığıdır. Normalde kürtajın ardından bir hafta sonra ilk kontrol yapılmaktadır. Kürtaj sonrasında kanamaları durdurmak için bazı insanlar tampon kullanmaktadır. Tampon kullanımı tehlikelidir ve önerilmez. Kanamaları durdurmak için yapmanız gereken ped kullanmaktır.
Merak edilen konulardan bir tanesi de, kürtajın kaç dakika sürer sorusu. Günümüzde bir kürtaj operasyonu 20-30 dakika arasında sürmektedir. Bundan daha kısa süre alan kürtaj operasyonları da olmaktadır. Kürtajın ardından, belli bir süre kendinize dikkat etmeniz gerekmekle birlikte, bazı durumlar yaşarsanız acil bir şekilde doktorunuza haber vermelisiniz.
Kürtaj sonrasındaki süreçte aşağıdaki durumları yaşarsanız hiç zaman kaybetmeden doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir.
-38 derecenin üzerinde ateş söz konusu olursa, doktora haber verilmelidir.
-Ağrı kesici ve antibiyotik kullanmanıza rağmen ağrılarınız geçmiyorsa ve şiddetli kramplar hissediyorsanız,
-Aşırı kanamalar söz konusu olursa,
-Kürtajın üzerinden 5 gün geçmesine rağmen kanamalarınız azalmazsa,
-Kötü kokulu ve yüksek hacimli akıntılarınız söz konusu olursa, zaman kaybetmeden doktorunuza haber vermelisiniz.
Kürtaj da, her tıbbi müdahale gibi kendince belli riskleri barındıran bir operasyondur. Bu risklere bakarsak, çok düşük olasılıklı olmakla birlikte aşırı kanama, rahim delinmesi ve rahmin içinde operasyon sonrasında parça kalması karşımıza çıkıyor. Bu noktada da, kürtajın yapıldığı yerin kalitesinin önemi karşımıza çıkıyor. Eğer steril şartlarda, kaliteli bir tıp merkezinde bu işlem yapılırsa, kürtajın bu saydığımız riskleri neredeyse sıfıra yakındır. Yani işinde profesyonel olan jinekolog doktorlar ile bu konuda çalışmalısınız. Eğer merdiven altı işletmelere kürtaj için giderseniz, yukarıda saydığımız riskler sizin için de söz konusu olabilir.
Kadınların kürtaj ile ilgili merak ettikleri bir konu, kürtajın ardından cinsel ilişkiye girmek için ne kadar süre beklenmesi gerektiği. Kürtajın ardından en azından bir hafta süre ile cinsel ilişkiden uzak durulması doktorlar tarafından önerilmektedir. Kanama tamamen bittikten sonra ve doktor tarafından bilgi alınarak, cinsel yaşamınıza devam edebilirsiniz. Eğer bu süre zarfı için beklemeden, kısa süre içinde cinsel ilişkiye girerseniz ağrı ve kanama yaşama riskiniz yüksektir.
Kürtajın, adet düzenine bir etkisi olabilir. Kalıcı olmasa dahi, geçici adet düzensizlikleri kürtaj sonrasında karşımıza çıkabiliyor. Adet düzensizliklerinin ortalama üç ay sürebildiği görülüyor, ancak üç ayın ardından genellikle adet düzensizlikleri sona ermektedir. Rahim içerisinde oluşabilen enfeksiyonlar ve bazen rahim içi yapışıklıklar, adet döngüsünün bozulmasında etki eden faktörler olabilir. Uzmanların görüşüne göre kürtajın ardından birkaç ay içinde, gebelikten korunmak sağlıklıdır. Korunma yöntemlerini kendiniz belirleyebilirsiniz, spiral ya da doğum kontrol hapları ile bu mümkündür ancak, biyolojik olarak mümkün olsa dahi adet döngüsünün normale dönmesi, kanamaların durması ve var ise enfeksiyonların tespit edilip önlenmesi adına birkaç ay boyunca gebelikten uzak durmanızı öneriyoruz.
Kürtaj genel olarak rahme zarar vermez. Ancak operasyon risklerine bağlı olarak kürtaj sonrası parça kalması, enfeksiyon oluşabilir ve rahim içi yapışıklığın artması sebepli tekrar gebelik zorlaşabilir. Bu risklerin gerçekleşme olasılığı çok düşüktür. Genel olarak doğru yapılan kürtaj operasyonları rahim içerisine zarar vermez.
İstenmeyen gebelik sonlandırma (kürtaj) konusunda bir sınır yoktur. Ancak tabii ki, yapılan tüm işlemlerin steril ortamda ve uzman doktorlar tarafından yapılması şartından söz etmeliyiz. Eğer uslülüne uygun ve dikkat edilmesi gereken her noktaya uygun şekilde kürtaj söz konusu olursa, bir kere kürtaj yapılabilir diye bir kaide yoktur. Birçok kere kürtaj yapılabilir, bu sizin vücut yapınızın uygunluğu ve doktorunuzun görüşüne de bağlı bir durumdur.
Vakumlu kürtaj yöntemi ile rahme zarar vermeden yapılan kürtaj operasyonları rahim birkaç gün içerisinde iyileşebilir.
Kürtaj yaptıran kadınların merak ettiği sorulardan bir tanesi, kürtaj operasyonunun ardından tekrar hamile kalınıp kalınamadığı. Eğer kürtaj esnasında dokulara zarar veren, rahimde telafisi olmayan hasarlara yol açabilen bir durum olmazsa, tekrar gebe kalınabilir. Normalde 10. haftaya kadar kürtaj önerilmektedir, 10. hafta olarak söylenmesinin nedeni, o andan itibaren geleceğe dönük tekrar hamile kalamama riski ya da kısırlık gibi risklerin, daha yüksek olasılıkla karşımıza çıkmasıdır. Ancak 10. hafta öncesinde yapılan kürtaj işlemlerinde kısırlık riski yok denecek kadar azdır. Rahim genişletme operasyonu olarak bilinen dilatasyon işlemi kürtajda dikkatli bir şekilde yapıldığı için, böyle bir riske girmemiş olursunuz.
Bazı noktalardan yazımızda sizlere bahsettik, ancak genel olarak kürtaj şartları konusunda dikkat edilmesi gereken detaylar şu şekildedir;
-Kürtaj diğer tüm tıbbi işlemler gibi, son derece ciddi bir cerrahi operasyondur. Bu nedenden dolayı da alanında profesyonel, işinin ehli kişiler tarafından kürtaj yapılabilir.
-Kürtaj öncesinde ultrason ile ciddi bir inceleme olması gerekmektedir. Gebeliğin büyüklüğünden, oluşan yapının rahim içindeki durumuna kadar yerleşim tespit edilmeli ve belirlenen lokasyona göre hastadan bilgiler alınmalıdır. Kürtaj öncesinde doktor tarafından hastaya bilgi verilmeli ve işlemler anlatılmalıdır.
-Sadece steril ortamlarda, yani mikroplardan ve bakterilerden arındırılmış kliniklerde kürtaj yapılabilir. Eğer bunlara uygun olmayan ortamlarda kürtaj yapılırsa, çok ciddi enfeksiyonlar söz konusu olabilir ve hastayı riske atar.
-Kürtaj operasyonu öncesinde hastanın bir süre yemek yememiş olması gerekmektedir. Yaklaşık 5 saat kadar aç ve susuz olmanız doktor tarafından istenebilir. Bunun nedeni, kürtaj esnasında olası kusma durumunu engellemektir. Eğer mideniz dolu giderseniz, olası bir bulantı neticesinde kusmuğun ciğerlerinize gitmesi söz konusu olabilir.
-Anestezi yöntemi bakımından, genel anestezi önerilmektedir. Lokal anestezi durumunda tok iken de kürtaj olabilirsiniz, ancak oluşacak ağrılar ve hastalık durumunun daha uzun sürdüğü konusu dikkate alınırsa, genel anestezi yöntemi her zaman daha fazla tercih sebebi olmalıdır.
Bakire olan bir kız hamile kalabilir mi? Birçok insan bunu imkansız olarak düşünse de, mümkündür. Sürtünme yolu ile ilişkide de kızlık zarı bozulmadan hamilelik söz konusu olabilir. Çünkü spermlerin yüzme kabiliyetlerinden ötürü böyle bir riski vardır. Kızlık zarı bozulmamış ancak gebe kalmış bir kızın da kürtaj ihtiyacı düşünülürse, akıllara ‘bekaret zarına zarar vermeden de kürtaj mümkün mü” sorusu geliyor. Eğer zarın yapısı buna müsaade eden türde ise, kızlık zarına zarar vermeden de kürtaj işlemi yapılabilir. Kızlık zarının bozulmadığı kürtaj işlemi için, yüksek kenarlı değil, alçak kenarlı hymen yapısı gerekmektedir.
Bu, kürtaj konusundaki şehir efsanelerinden bir tanesidir. Her ne kadar kürtaj bir aile planlama yöntemi olmasa da, ilk hamilelik döneminde kürtaj yapılan bir kadının bir daha hamile kalmayacak olması gibi bir şey söz konusu değildir. Gerçek dışıdır. Eğer iyi bir kliniğe gider ve steril ortamda, sorunsuz bir kürtaj süreci geçirirseniz, hayatınıza hiç sekte vurmadan, birkaç aydan itibaren tekrar gebe kalmaya başlayabilir, sorunsuz hamilelik dönemleri geçirebilirsiniz.
Ankara Kürtaj işlemi gerçekleştikten sonra, aynı esnada kızlık zarı dikimi de yapılabilir mi? Bu tabii ki mümkündür. Ancak aynı anda ikisi olmamaktadır. Kızlık zarı dikimi için, ilk etapta kanamalarınızın durması gerekmektedir. Bu da kürtaj sonrasında en azından 10 gün boyunca beklemenizi gerektirir. Eğer bir hafta 10 gün içerisinde, kanamalarınız sona ererse ve normale dönerseniz, flep ya da mikrocerrahi yöntemi ile kızlık zarı dikimini de yaptırabilirsiniz. Aynı esnada vajina daraltma operasyonları da yapılabilmektedir.
Kürtaj(Küretaj) sonrasında belli bir süre geçince, adetler normal döngüsüne yaklaşabilir. Kürtajın hemen ardından normal günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Ancak kanamalar 1 hafta boyunca sürebilir, bunu da dikkate almanız gerekiyor. Bazı kadınların kürtaj işlemlerinde uzun bir süre kanama meydana gelmezken, bazı kadınlarda ise bir haftaya kadar geçebilen bir süreçte parça parça kanamalar olabilmektedir. Eğer normal dışı bir duruma tanık olursanız yapmanız gereken, hemen doktorunuza haber vermektir.
Verilen ilaçların sorunsuz ve düzgün bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda doktorlara ve kliniklere de kontroller için düzgün bir şekilde gidilmelidir. Operasyon sonrasında oluşabilecek koku, kanama durumunda vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanız gerekir.
Kürtaj sonrasında bir süreliğine alkol kullanılmaması gerekmektedir. Bunun nedeni ara ara antibiyotik kullanılması gerektiğinden, alkolün sizi tehlike altına atma ihtimalidir. Cinsel yaşantıdan da iki hafta süreliğine uzak durulması, yaşanabilecek olası enfeksiyonları önlemek içindir.
Gebelik Kürtajı Sonrası İlk Adet Ne Zaman Görülür?
Anne olabilmeyi her kadın mutlaka ister. Fakat bazı istisnalarda gebelik sonlandırılabilmektedir. İstenmeyen gebelik olarak tanımlanan bu gebeliği kürtaj ile bitirilmesinde birçok sebep vardır.
Evlilik dışı olan gebelik, diğer bebeğinin daha küçük olması, bitirilen bir evlilikten kalmış olan gebelikler gibi. Bazen de anne adayının hamileliği kaldıramayacak ciddi bir hayati tehlikesi bulunduğu durumlarda da kürtaj yapılmaktadır.
Nadiren de bebeğe yapılan testler ve ultrason sonuçlarında bebekte yaşama ihtimalinin az bulunduğu hastalık tespit edilmesi sonuncunda da bu gebelikler sonlandırılır. Gebelik kürtajı sonrası ilk adet ne zaman görülür diye baktığımızda 30-35 gün sonra ilk adet görülmektedir. Bazen bu süre 45 gün kadar gecikebiliyor.
Gebeliğin sonlandırılması için karar alınması halinde kürtaj işlemi gerekli olur. İşlemin yapılması için ise kurum anne ve baba adayından bazı onayları talep eder. İşlem için eş onayı bu konuda ilk sırada gelen etmendir. Eşin onayı olmadan yasal olarak işlem yapan herhangi bir kurum kesinlikle kürtaj işlemine başlamayacaktır. Bu yasal olarak da talep edilen bir durumdur. Evli olanlar için eş onayı alınması gerekirken bekar anne adayı için bu şart gerekli değildir.
Çünkü kanunen eşi olmadığından anne adayının bunu istemesi yeterli olacaktır. Evliliklerde ortak karar alınmasını ve evlilik temellerini korumak adına düzenlenen bu onay kuralı oldukça gereklidir. Onay olmadan da işlem yapılmaz. Eş onayı olmadan kürtaj yapan yerler yasal olarak kürtaj işlemini gerçekleştirmemektedir. Yasal kurumlar yalnızca bekarlar için eş onayı istememektedir.
Kürtaj Yaptırma Sıklığı Nedir? (İstatistik)
2000 Yılında yayınlana veriler Amerika Birleşik Devletlerinde 15 ile 44 yaş arasındaki kadınlarda gebelik sonlandırma oranının 1000 kadında 16 olduğunu göstermiştir. Sonlandırmaların çoğunluğunu 25 yaştan küçük (%52), evli olmayan (%81)kadınlar gerçekleştirmektedir.
İkinci Trimestr Sonlandırma
Türkiye de yasal sonlandırma süresi 10 haftaya kadardır. Bunun üzerindeki gebelik haftalarında sonlandırma isteği Türk halkında yaygındır. O yüzden merdiven altı yerlerde işlem yaptırarak kendilerini riske atmaktadırlar.10 hafta üstü sonlandırmada sağlık kurulu raporu olmadan sonlandırma yapılamaz.
Mesela bir örnekle anlatırsam; bebekte kalp anomalisi var ve hayatla yaşamı bağdaşmayacaksa aileye doktorlar tarafından bilgi verilir. Doğsa bile yaşamayacağı hakkında bilgi verilir. Aile kabul ederse isteğine bağlı sonlandırma yapılabilir, işte bu doktorların onay verdiği sonlandırma yasal prosedürü tamamladığı için olabilir. Bu ve bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.
İstenmeyen gebelikler veya bebeğin ölümü sonucunda anneler kürtaj yaptırmak isteyebilir. Bu durum da bebeğin durumuna göre kürtaj, büyük ise sezaryen yolu ile ameliyat yapılır. Yine de bu dönem de annenin sağlıklı olması için 1 aylıktan fazla kürtaj önerilmez. Gebelikte kürtaj, 5-6 ay arası ameliyat yöntemi ile yapılır ve sezaryen ile bebek rahimden alınır.
Öncesinde ise basit işlemler ile bebek parçalara bölünerek rahimden düşürülür. Kürtaj yaptıran kadınlar bu süreçten sonra ağır kaldırmamak aynı zaman da vajina sağlığına dikkat etmek zorundadırlar.
Kürtaj; gebelik sonlandırma için başvurulan cerrahi bir çocuk aldırma yöntemidir. Kürtaj düşükle sonuçlanan hamileliklerde ya da yasaların izin verdiği 10. gebelik haftasına kadar istenmeyen gebeliklerin sonlandırılma işlemidir. İsteğe bağlı yapılan gebelik sonlandırma işlemi için yasalar belli bir sınırlama getirmektedir. Bir kişi 18 yaşından küçükse, ebeveyn onayı olmadan gebelik sonlandırma işlemi yapılamaz.
Birey evli ise, eşinin onayı olmadan kürtaj işlemi yapılamaz. 10. gebelik haftasını bitirmiş kadınlara yasalar izin vermediği için kürtaj işlemi uygulanamaz. Hamile bir kadının gebeliğini sonlandırma kararını uygulayabilmesi için kürtaj işleminin kendisi için herhangi bir sağlık riski taşımaması gerekir. 10. haftasını doldurmuş gebeliklerin sonlandırılabilmesi için, anne ya da bebeğin hayatını tehlikeye düşüren bir durumun varlığının tespit edilmesi gerekir.
Kürtaj, var olan gebeliği herhangi bir nedenden dolayı sonlandırma işlemi demektir. Ülkemizde kürtaj işlemi için yasal sınır 10 haftadır. Ancak bebeğin veya annenin sağlığını tehdit edecek bir durum varsa bu süre 24 haftaya kadar çıkabilir.
Kürtaj iki farklı şekilde yapılır. Kazıma ve vakumlu yöntem en sık kullanılan yöntemlerdir. Kazıma işlemi rahime zarar verdiği için tercih edilmez. Vakumlu kürtaj sıklıkla kullanılır. Vakumlu kürtaj sonrası hafif bir kanama olması normaldir.
Kürtaj sonrası bazı kurallara uymak iyileşmeyi hızlandırır.
Bu kurallar şunlardır;